nieuws

Nieuw Nederlands design

Architectuur

Ontwerper Rebecca Wijsbeek wil hoogwaardig design toegankelijker en meer betaalbaar maken en richtte daartoe het nieuwe Nederlandse designmerk buhtiq31 op. Wijsbeek schreef een aantal ontwerpers aan die ze bewonderde vanwege hun duidelijk zichtbare handschrift in hun werk en die graag nauw samen willen werken met de industrie.

Nieuw Nederlands design

Rebecca Wijsbeek kiest voor elke collectie van buhtiq31 een thema, zodat de verschillende producten een familie worden, en geeft de ontwerpers specifieke opdrachten. Ook vraagt ze hen een dagboek bij te houden tijdens het ontwerp- en productieproces, om klanten deelgenoot te maken van hun ontwerpkeuzes, dilemma’s en successen.

Interpretaties van de huid

De eerste collectie van buhtiq31 heeft als thema ‘skin’. De ontwerpers interpreteren dit allemaal op hun eigen manier. Maarten Baptist bedacht de Lucky Love Chair wiens multiplexhouten zitting zich om de gebruiker krult en Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe bewerkten het hout van hun Clad-tafels en kasten zo dat het lijkt op het geteerde hout van Britse vissershutten.

 

Landschap van licht

De lampenserie Nola van Studio Drift zijn glazen stolpen die het gekleurde licht binnenin als het ware gevangen houdt. Het glas is opgevat als een huid, een omhulsel. Een ring van zestien leds is verborgen in de voet van de stolp en verspreidt helder rood, groen, blauw en geel licht door het pastelkleurige, handgeblazen glas. De Nola-lampen zijn dimbaar, zodat er verschillende sferen mee kunnen worden bereikt. Ontwerpers Ralph Nauta en Lonneke Gordijn maakten vier formaten.

Reageer op dit artikel