nieuws

Mecanoo team wint competitie in Warschau

Architectuur

Een team bestaande uit Mecanoo, Michael van Gessel, Delva Landscape Architects en Jojko Nawrocki Architekci heeft de competitie gewonnen voor het ontwerp van de Tuin van de 21e Eeuw met geïntegreerd tentoonstellingspaviljoen in Warschau.

Mecanoo team wint competitie in Warschau

De nieuwe, 2,5 hectare grote tuin is onderdeel van Lazienki Park, één van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Warschau met veel 18e- en 19e-eeuwse gebouwen waaronder de Koninklijke Baden, een Romeins geïnspireerd theater en een watertoren. De soms eeuwenoude tuinen in het park werden allemaal ontworpen door team Mecanoo (Michael van Gessel, Delva Landscape Architects en Jojko Nawrocki Architekci ) rond deze historische gebouwen.Mecanoo Michael van Gessel, Delva Landscape Architects en Jojko Nawrocki Architekci winnen in Warschau 

De Tuin van de 21e Eeuw is bijzonder omdat het ontwerp van het ondergrondse paviljoen juist een gevolg is van het landschapsontwerp. Het 1800 m2 tellende tentoonstellingspaviljoen lijkt uit het golvende pad te groeien dat de tuin omarmt. Twee van de drie ingangen zijn aangebracht in de zijwanden, de derde in de tuin. Allemaal geven ze toegang tot een centrale hal die twee grote tentoonstellingsruimten en twee kleinere met een modulaire lay-out verbindt. Verschillende oculi, of grote ronde dakramen, zijn uitgespaard uit de tuin en het wandelpad. Deze creëren een mysterieus lichtspel in de tuin en zorgen tegelijkertijd voor gecontroleerd daglicht in het paviljoen.

Mecanoo Michael van Gessel, Delva Landscape Architects en Jojko Nawrocki Architekci winnen in Warschau 

Zowel de tuin als het paviljoen voegt nieuwe culturele activiteiten toe aan het park met zijn vele musea. Het paviljoen biedt plaats aan grote tijdelijke tentoonstellingen. De tuin speelt een rol op het gebied van milieu educatie en is een voorbeeld van 21e-eeuwse landschapsarchitectuur.

Reageer op dit artikel