nieuws

Koudgebogen glas van UNStudio

Architectuur

Voor de centrale hal van de openbaarvervoer-terminal van Arnhem ontwerpt UNStudio vrijgevormde glazen gevels. BRS Building Systems uit Moerkapelle voert de speciaal samengestelde vliesgevel uit met het door hen ontwikkelde koud getordeerde Freeformglass.

De glazen bouwdelen worden diagonaal over de vliesgevel gebogen. De rechte gevels zijn een mix van standaard geïsoleerde en brandwerende gevels in combinatie met roestvaststalen vluchtdeuren naast de tourniquets. De deels brandwerende binnenpuien worden uitgevoerd in stalen (on)geïsoleerde kozijnen met deuren. In het dakvlak komen grote daklichten uit koudgebogen glas. BRS volgt het ontwerp van de architecten van UNStudio. Aannemerscombinatie BAM/Ballast Nedam bouwt de complete terminal voor ProRail.

 

Reizigers hoeven zich geen zorgen te maken over onaangename temperaturen wanneer de zon op het glas staat. Met een ‘onzichtbare’ coating, die de transparantie van het glas niet beïnvloedt, zijn alle zonnestralen weg te filteren. De platen voor de Arnhemse terminal meten gemiddeld 1,80 bij 3,00 meter en wegen ruim 50 kilo per vierkante meter. De montage ervan gebeurt volgend jaar fasegewijs.

Bron: Cobouw 

Reageer op dit artikel