nieuws

In stijl overstappen

Architectuur

Het nieuwe P+R Kralingse Zoom en het gerenoveerde metrostation, ontworpen door ZJA Zwarts & Jansma Architecten, is gisteravond geopend. Dit ‘innovatieve vervoersoverstappunt’ moet zorgen voor een beter bereikbare binnenstad, meer service voor de reiziger en verbetering van de luchtkwaliteit. Reizigers stappen rechtstreeks uit de P+R het metrostation op, waarna ze in 8 minuten naar de Rotterdamse binnenstad kunnen reizen. Stadsregio Rotterdam en de gemeente Rotterdam willen de bereikbaarheid van kantoren en winkels in de binnenstad verbeteren en minder autoverkeer hebben op de Ring.

In stijl overstappen

ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontwierp het ruim 175 meter lange en 6 verdiepingen tellende bouwwerk met een open karakter en een opvallende aluminium lamellen gevel. Hierbij werd ingezet op hoge visuele kwaliteit van de locatie, waarbij licht, kleur en materiaalgebruik een belangrijke rol spelen. Het gebouw volgt de kromming van de A16 en benadrukt de identiteit van het gebouw en de relatie met de snelweg. Daarnaast overbrugt het bouwwerk deels de metrolijn en het busstation om zo de P + R Kralingse Zoom een directe verbinding te geven met het OV-netwerk van de regio Rotterdam.

De parkeergarage moet voor automobilisten vanaf de A16 een blikvanger zijn. Het bijzondere horizontale patroon in de lamellengevel versterkt dit karakter. In de langs-gevels zijn golfachtige patronen ontworpen, door elke lamel op een vaste en bepaalde stand te positioneren. Op deze wijze wordt binnen van buiten gescheiden, zonder dat de ruimte wordt afgesloten. Brainpark en P + R Kralingse Zoom krijgen op deze manier een herkenbaar gezicht.

Sociale veiligheid kreeg een hoofdrol in het ontwerp. Het verlichtingsniveau kreeg veel aandacht en er is gedacht aan duidelijke en lange zichtlijnen die bijdragen aan een veilig gevoel en een natuurlijke oriëntatie. In het gebouw kan voldoende daglicht komen mede door gebruik van een ruime vide. Het ontwerp van de routing zorgt voor een veilig en publieksvriendelijk gebouw. Deze routing is zo georganiseerd dat de bezoekers van P+R Kralingse Zoom op piekmomenten goed verwerkt kunnen worden. De controlezone van het metrostation is volledig geïntegreerd in het gebouw en in slechts enkele minuten reist de parkerende automobilist verder met het OV.

Het projectbudget voor de garage met doelgroepenstrook en inpassing in de omgeving bedraagt € 52,9 mln. Van dit bedrag wordt € 42,4 mln door de Stadsregio Rotterdam gefinancierd en € 10,5 mln door de gemeente. Aanvullend heeft de Stadsregio een subsidie van € 0,46 mln beschikbaar gesteld voor extra werkzaamheden aan de verbinding tussen de garage en het metrostation in verband met de renovatiewerkzaamheden van het metrostation. Het budget voor de renovatie van het metrostation bedraagt € 5,5 mln. Dit bedrag wordt eveneens door de Stadsregio Rotterdam gefinancierd.

Bronnen: ZJA Zwarts Jansma Architecten, RET, Gemeente Rotterdam

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels