nieuws

Hadid’s stadion WK2022 in Qatar

Architectuur

Het is een van de nieuwe specialiteiten van Zaha Hadid: stadions. Ontwierp ze eerder het zwembad voor de OS in Londen, ditmaal sleepte ze de ontwerpopdracht in de wacht voor een van de negen stadions voor het WK in 2022 in Qatar.

Hadid’s stadion WK2022 in Qatar

 

 

Het Al Wakrah stadion, vernoemd naar de stad waar het in ligt, krijgt de stempel van Zaha Hadid mee. Samen met omliggende faciliteiten krijgen de 40.000 toeschouwers 585.000 vierkante meter tot hun beschikking om de wedstrijden bij te wonen.

Zaha Hadid Qatar 2022 

De gebogen vorm van de Dhow, een traditionele Arabische vissersboot, stond aan de basis voor het ontwerp. Spelers worden door het dak beschermd tegen de hete zon. Samen met een geavanceerd airco-systeem moet het mogelijk de wedstrijden in de zomer af te werken. De bouw begint in 2014 en kost 140 miljard dollar.

Hadid

Arbeidsomstandigheden

Dat het ontwerp mooi is en de herkenbare stijl van Hadid herbergt staat buiten kijf. Jammer is dat Qatar negatief in het nieuws is door de barre arbeidsomstandigheden voor buitenlandse arbeiders.  Ook Amnesty International heeft een rapport hierover naar buiten gebracht. Maar het laatste nieuws is dat Qatar beterschap heeft beloofd na de beschuldigingen van deze laatste organisatie.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar is de bescherming van de mensenrechten belangrijk en zal het land daartoe nieuwe wetgeving maken, bericht het staatspersbureau QNA begin deze week.

Bekijk het filmpje van het Al Wakrah Stadion

Reageer op dit artikel