nieuws

Euregionale Architectuur Prijs voor Franky Larousselle

Architectuur

Voor de 23e keer is de Euregionale Architectuur Prijs (EAP) uitgereikt, de prijs voor de beste afstudeerprojecten van de vijf architectuur opleidingen uit Aken, Luik, Diepenbeek en Maastricht, georganiseerd door SCHUNCK* Architectuur. Winnaar van de eerste prijs is Franky Larousselle van de Universiteit Hasselt voor zijn project “Interlinie, RE:MEAT.”

Euregionale Architectuur Prijs voor Franky Larousselle

Uit circa 400 afstuderende studenten van het collegejaar 2012-2013 zijn 29 projecten genomineerd voor deelname aan de competitie. De internationale jury, bestaande uit Chantal Dassonville (voorzitter), Reinhard Lepel, Branimir Medić, Dirk Somers en Alex Montiel Aguilar, besloot drie prijzen toe te kennen.

De eerste prijs, 2500 euro, gaat naar Franky Larousselle van de Universiteit Hasselt voor zijn project ‘Interlinie, RE:MEAT’. De jury vindt dat zijn project “alles belichaamt wat het beroep van architect inhoudt. Een helder concept, kennis, sociaal engagement en beeldende beleving.”

 Het project van Franky Larouselle: ‘Interlinie, RE:MEAT’.

Referenties gebruiken

De tweede prijs, een bedrag van 1250 euro, is voor Leonard Wertgen van de RWTH Aachen voor zijn project ‘Ein Haus’ (foto onder). Volgens de jury laat dit project zien hoe referenties op een intelligente manier gebruikt kunnen worden. Hoe kun je de gebouwde architecturale ‘body of knowledge’ operationeel maken in plaats van haar te kopiëren? Gedurende de afgelopen zes jaar verzamelde de ontwerper ruimtes in zijn geheugen, op foto’s en op tekeningen. Uit deze collectie van ervaren sferen, heeft hij vervolgens een klein vakantiehuisje ontworpen. De jury: “Het is een heel mooi, persoonlijk en gevoelig ontwerp dat een eigentijdse interpretatie geeft van het Raumplan van Adolf Loos.”

De derde prijs van 500 euro is overhandigd aan Milica Vrbaski, ook van het RWTH Aken, voor haar project ‘Hydropower station in the Highlands’. De derde prijs gaat naar een project dat in al zijn nederigheid bijna zonder signatuur is; het wordt volledig opgenomen in de omgeving. Met dit project tekent de ontwerpster een simpel gebouwtype in de wereld van de architectuur. Het project gaat over duurzaamheid en de relatie tot het landschap. Gesitueerd aan de afgelegen kust van een meer in Schotland, huisvest het gebouw machines die schone electriciteit leveren aan de dorpen en boerderijen in de buurt.

Eervolle vermeldingen gingen naar Justine Gloesener Carola Mineo van de Universiteit Luik, naar Koen Savelsoul van Maastricht Master of Architecture en naar Frédéric Schnee van RWTH Aken.

 
De winnaars van links naar rechts: 2e prijswinnaar Leonard Wertgen,1e prijswinnaar Franky Larousselle en 3e prijswinnaar Milica Vrbaski. Foto: Wim Smeets

De EAP-tentoonstelling met de deelnemende projecten is tot en met vrijdag 20 december te bezoeken in de Universiteit Hasselt aan de Agoralaan – Gebouw E in Diepenbeek. Maandag tot en met vrijdag 08 – 19 uur, gratis toegang.

Reageer op dit artikel