nieuws

Eerste steen nieuwbouw Herlaarhof Vught

Architectuur

Deze week is de eerste steen gelegd van de nieuwbouw van Herlaarhof op ‘Zorgpark Voorburg’ van de Reinier van Arkel Groep te Vught. Het ontwerp van deze kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie is door EGM architecten benaderd als een kruising tussen een standaard eigenwoning met puntdak en een tuin met een vrijstaand huis in een vakantiepark.

Eerste steen nieuwbouw Herlaarhof Vught

 

 

De nieuwbouw van de kliniek op het ‘Zorgpark Voorburg’ bestaat uit een aantal verspreide twee-onder-een-kapwoningen, in totaal zes woningen, waarbij huiselijkheid en herkenbaarheid voorop staan. Door de vorm en de door EGM gebruikte natuurlijke materialen als hout en metselwerk krijgt het een eigen herkenbaarheid en wordt het een veilig en geborgen domein, dat past in de bosrijke omgeving. In elke woning is plaats voor ongeveer 9 kinderen of jongeren, begeleid door 2 of 3 groepsleiders. Twee geschakelde woningen zijn bedoeld voor het Multi Functioneel Centrum Licht Verstandelijk Beperkten (MFC-LVG), een provinciale specialistische voorziening.

Het toekomstige Herlaarhof naar een ontwerp van EGM Architecten

Ieder huis voor een woongroep heeft achter de eigen voordeur een hal met garderobe, huiskamer met open eetkeuken, een trap naar boven met slaapkamers op de verdieping en onder de kap. Buiten deze huiselijke kring zijn onopvallend ook nog enkele algemene voorzieningen in en tussen de volumes geschoven. En buiten zorgen hagen om de voor- en achtertuinen voor overzicht en bescherming.

Ook de verschijningsvorm van de woningen is gerelateerd aan de kruising tussen bos en huis door toepassing van verticale houten delen boven een meanderend basement van metselwerk terwijl het met metaal ingelegde dakvlak de lucht weerspiegelt. De huizen zijn zorgvuldig gepositioneerd op al aanwezige open plekken in het bos. Door met name daar te bouwen en te bestraten waar het nodig is, is zoveel mogelijk van het park met zijn prachtige bomen bewaard gebleven.

Het toekomstige Herlaarhof naar een ontwerp van EGM Architecten 

In juni 2014 moet de nieuwbouw gereed zijn waarna in september 2014 de verhuizing plaatsvindt. Van september 2014 tot januari 2015 wordt de oude kliniek gesloopt en wordt het terrein verder ingericht. De renovatie van het behandelhuis voor poliklinische zorg start in oktober 2014 en is halverwege 2015 gereed.

Reageer op dit artikel