nieuws

Cultuur- en kunstencentrum Qingdao City

Architectuur

Steven Holl maakt het ontwerp voor het nieuwe cultuur- en kunstencentrum in Qingdao City in China. Dit is de uitkomst van een besloten prijsvraag. Het bureau versloeg met de uitverkiezing OMA en Zaha Hadid Architects. Het twee miljoen vierkante meter project behelst vier musea en vormt het hart van de uitbreiding van de stad, goed voor 700.000 inwoners.

Cultuur- en kunstencentrum Qingdao City

 

Het winnende ontwerp voor het nieuwe centrum start met een verbinding naar Qingado. De lineaire vorm van de Jiaozhou Bay Bridge, ’s werelds langste brug over water, maakt onderdeel uit van de locatie. De verhoogde ‘light loop’ bevat galerijruimten en verbindt het landschap met de openbare ruimte. De verhoging zorgt voor een maximale doorkijkmogelijkheden en verkeer over de locatie. De vorm zorgt er ook voor dat natuurlijke geluiden vanuit de oceaan het cultuurcentrum inwaaien.

Holl Cultuur en Art Centrum 

Het ontwerp van Holl bestaat uit kunsteilanden oftewel Yishudao in de vorm van drie gebeeldhouwde kubussen en vier kleine landschapseilandjes die samen kleine sculpturale (beelden)tuinen vormen. Vijf op terrassen gelegen bassins reflecteren het landschap en transporteren het licht na beneden via daklichten.  

Door de beweging van de Light Loop ontstaat een publieke, openbare met een groot plein voor bijeenkomsten in het centrum. Het plein heeft uitzicht op een grote waterpartij. Het Museum voor Moderne Kunst geeft eveneens vorm aan dit plein en is publiekstrekker bij binnenkomst vanuit het zuiden. In het noorden ligt het Classic Art Museum met een hotel op de bovenste niveaus. Het zuiden van de Yishudao, ‘zweeft’ over het grote reflecterende zwembad en bevat het Performing Arts Programma.

Alle horizontale galerijen in de ronding ontvangen natuurlijk licht vanaf het dak dat kan worden bediend met schermen en blackout opties. Het breedste deel, dat 20 meter is, zorgt voor zijdelingse verlichting naar de galerijen op het lagere niveau en biedt ruimte aan twee galerijen naast elkaar.

Holl Cultuur en Art Centrum 

De basisarchitectuur is in eenvoudig zwart-wit van geschuurd aluminium en gekleurd beton met aan de onderzijde van de loops rijke polychrome kleuren van de oude Chinese architectuur. Hierdoor ontstaat een glinsterend geheel.

Het hele project gebruikt de meest duurzame groene technologieën zoals fotovoltaïsche cellen (80 procent van de elektrische behoeften van het museum wordt hiermee opgewekt). De reflecterende vijvers met gerecyceld water en 480 geothermische putten zorgen voor verwarming en koeling.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels