nieuws

Conflict over Cooltower ontwerp bijgelegd

Architectuur

Na een juridische strijd van meer dan twee jaar erkennen BAM en Kokon Architecten dat zij inbreuk hebben gemaakt op de auteursrechten van architectenbureau Casanova + Hernandez wat betreft het ontwerp van de Cooltower in Rotterdam. De drie partijen hebben hun meningsverschil daarover bijgelegd, melden zij op hun websites. Zodra de ontwikkelingen voor de Cooltower worden hervat, zullen partijen zich inspannen om het ontwerp van Casanova+Hernandez alsnog te realiseren.

Conflict over Cooltower ontwerp bijgelegd

 Casanova+Hernandez architects wonnen in 2010 de prijsvraag voor het ontwerp van de Cooltower. Onderhandelingen tussen bouwbedrijf BAM en Casanova+Hernandez leidden toen niet tot samenwerking en daarna maakten BAM en Kokon afbeeldingen van het ontwerp van Casanova+Hernandez openbaar. BAM en Kokon erkennen dat daarmee inbreuk is gemaakt op de auteursrechten van Casanova + Hernandez.

Betere definiëring

In een mail aan de redactie schrijven Casanova + Hernandez architects dat deze zaak gedurende de afgelopen jaren veel reacties opriep bij zowel pers, politiek als de bouwsector. Het debat binnen de gemeente Rotterdam vond op nationaal niveau weerklank. “Op dezelfde manier waarop BAM Woningbouw hun fout publiekelijk hebben toegegeven en hun bereidwilligheid hebben getoond om anders te handelen, hopen we dat de rest van de betrokken partijen, waaronder gemeente, politici, vertegenwoordigers van architecten en beleidsmakers, de nodige acties zullen ondernemen om herhaling van een dergelijke zaak in de toekomst te voorkomen en nieuw beleid te realiseren dat de rol, plichten en rechten van zowel private als publieke partijen in de bouwsector beter definieert. Wij stellen ons beschikbaar om actief samen te werken aan datgene dat nodig is om dit mogelijk te maken.”

 

Reageer op dit artikel