nieuws

Circus tijdelijk in Fenixloodsen

Architectuur

In afwachting van de definitieve bestemming van de twee Fenixloodsen in de Rotterdamse wijk Katendrecht, ontwierp Van Schagen architekten de tijdelijke huisvesting voor de bacheloropleiding Circus Arts van Codards en amateurcircus Rotjeknor. De kunst was om met een beperkt budget één van de oude loodsen te transformeren tot een geschikte locatie voor circusactiviteiten.

Circus tijdelijk in Fenixloodsen

De gemeente Rotterdam kocht de twee voormalige overslagloodsen, in totaal 27.000 m2, een paar jaar geleden met het doel ze te herontwikkelen voor grootschalige functies, inclusief nieuwbouwwoningen er bovenop. Omdat deze plannen niet direct gerealiseerd zijn, bedacht de stad een tijdelijke oplossing om langdurige leegstand te voorkomen.

Hoogte voor acrobatiek

Marc Jonkers, directeur Circus Arts van Codarts, vindt het “een geniaal idee” van Stadsontwikkeling Rotterdam om beide circusorganisaties, die samen het Circuscentrum Rotterdam vormen, op één locatie onderdak te bieden. Jonkers, vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de Fenixloods 2, roemt de hoogte van de loodsen: “Een moderne circusopleiding heeft hoogte nodig. Vooral voor de luchtdisciplines, zoals evenwichtskunsten en acrobatiek met trapeze en trampoline.” Het volgende internationale circusstadfestival zal op de kade bij de Fenixloods worden gehouden.

Dorp met studio’s

Door het plafond van de eerste naar de tweede etage open te maken kon er een hoogte van 12 meter worden gecreëerd. Om deze hoge centrale hal heen is een ‘dorpje’ ontstaan met ballet- en repetitiestudio’s, kleedkamers en leslokalen voor theorie. Hierop is een extra etage voor de kantoren ingebouwd met veel ramen, dat aan de ene kant zicht biedt op de centrale hal en aan de andere kant uitzicht heeft op de Maas en de Wilheminapier.

Sober en doelmatig

Uitgangspunten voor de transformatie van Van Schagen Architekten waren soberheid, doelmatigheid en functionaliteit voor de huurders. Het gebouw kreeg volop daglichttoetreding voor de kantoren en binnenin de ruimte een perfect werkbare hoogte, waardoor trainen door de acrobaten ook in de winter mogelijk is.
Oude materialen uit andere locaties zijn deels hergebruikt, zoals de prefab-containerunits, de gevelbeplatingen, een stalen vluchttrap en een deel van de verlichtingsarmaturen en inrichting.

De architecten namen de gesloten architectuur van de gevels als uitgangspunt. De loodsen bestaan uit een utilitaire bouwkundige structuur van kolommen, balken en vloeren. Deze constructie is overeind gehouden en zichtbaar gemaakt. Bij het maken voor de grote gaten in het plafond voor de centrale hal zijn de betonbalkkoppen in het zicht gelaten.

De oude betonkolommen, balken en de bestaande wanden blijven ruw en onbehandeld. Hieraan zijn nieuwe wanden toegevoegd die zijn bekleed met gerecyclede, ruwe vurenhouten latten en rode golfplaten afkomstig uit prefab container-units. De dichtgetimmerde ramen, zijn weer open gemaakt en voorzien van nieuwe terugliggende kozijnen. De oude stalen kozijnen, die behoorlijk waren kromgetrokken, blijven gewoon gehandhaafd.

Voor meer daglichttoetreding naar het centrum van het gebouw, zijn de daklichten opnieuw geopend. De grote schuifdeuren aan weerszijden van de oude loods worden vervangen door een grote glaspui met grote dubbele deuren, waarmee een doorkijkje ontstaat dwars door het gebouw heen. Voor de kantoren en klaslokalen is een nieuwe verdieping aangebracht in de vorm van een entresol. Deze ruimte krijgen voldoende daglicht door de gaten die al in de gevel zaten.

Reageer op dit artikel