nieuws

Boek over Brinkman & Van der Vlugt beste Rotterdamse boek

Architectuur

Joris Molenaar wint met zijn boek ‘Brinkman & Van der Vlugt Architecten’ de prijs voor Beste Rotterdamse Boek in de categorie non-fictie. De publicatie is het eerste overzichtswerk van dit Rotterdamse architectenbureau en verscheen in november 2012 in een Nederlandse en Engelstalige editie bij nai010 uitgevers.

Boek over Brinkman & Van der Vlugt beste Rotterdamse boek

 

Als pioniers van het Nieuwe Bouwen maakten Brinkman & Van der Vlugt (1925-1936) met ontwerpen als de Van Nellefabriek (en het Feyenoord stadion) grote indruk op Walter Gropius, Le Corbusier en Richard Neutra. Dit boek is een contextuele bureaumonografie die nieuw licht werpt op de oorsprong van hun werken in een joyeuze International Style. Daarvoor deden Brinkman en Van der Vlugt tijdens hun internationale reizen inspiratie op, die ze verwerkten in de snel veranderende Europese stad van het Interbellum, met Rotterdam als belangrijkste speelveld. Het bureau ontwierp ook samen met firma’s als Gispen complete interieurs. Huis Sonneveld in Rotterdam is daar een goed voorbeeld van.

Architect Joris Molenaar doet sinds vele jaren onderzoek naar Brinkman & Van der Vlugt. Hij restaureerde een aantal gebouwen van het roemruchte architectenbureau.

De verkiezing van het Beste Rotterdamse Boek werd dit jaar voor de zevende keer georganiseerd door de Centrale Bibliotheek Rotterdam in samenwerking met Boekhandel v/h Van Gennep. Samen met Rotterdamse lezers bepaalde ook een vakjury de uiteindelijke winnaars. Voor het eerst werd dit jaar een aparte prijs voor non-fictie uitgereikt.

Brinkman & Van der Vlugt Architecten, door Joris Molenaar

€ 49,50 | Nederlands ISBN 978-94-6208-010-2 | English ISBN 978-94-6208-011-9 | Hardcover | 272 p | 24,5 x 30 cm | geïllustreerd (225 kleur & z/w) | Design: Manifesta | Fotografie: Jannes Linders | nai010 uitgevers in samenwerking met Stichting De Stenen Tafel

Reageer op dit artikel