nieuws

Bezige steden

Architectuur

Zowel Utrecht als Rotterdam timmeren stevig door aan de (ver)bouw van hun steden. Zeker nu vorige week in Utrecht de plannen voor het gebied aan het Smakkelaarsveld bekend zijn gemaakt. Ook in Rotterdam gaat de vernieuwingsdrift met Hart op Zuid verder. Het verschil zit in de middelen, Rotterdam heeft 330 miljoen beschikbaar terwijl de Domstad naarstig op zoek is naar 61,9 miljoen euro.

Bezige steden

 

Utrecht

De plannen voor het Smakkelaarsveld in Utrecht bestaan uit het bediscussieerde multifunctionele complex van Rapp+Rapp met een bibliotheek, een filmhuis, theaterzalen, woningen en een fietsenstalling. Ontwikkelaar Vorm Holding is bereid gevonden om een groot deel van het financiële risico op zich te nemen. Het college zal het plan voorleggen aan de raad om zo het benodigde krediet te krijgen, op 19 december moet de raad een besluit nemen. 

Rotterdam

Maar liefst 330 miljoen is in Rotterdam  beschikbaar voor de transformatie van Hart op Zuid. Het project, met een totale looptijd van ruim 20 jaar, omvat de omgeving van winkelcentrum Zuidplein en sportpaleis Ahoy.  Architectenbureau kraaijvanger is voor de transformatie ingeschakeld als supervisor en voor de architectonische uitwerking van Ahoy, Plein op Zuid, het zwembad en het OV knooppunt. Karres en Brands landschapsarchitecten nemen de openbare ruimte voor hun rekening en De Zwarte Hond ontwerpt het kunstenpand met bibliotheek en theater.

Kraaijvanger-KarresBrands_Rotterdam HartOpZuid
Entree winkelcentrum PleinOpZuid aan de Gooilandsingel. Ontwerp Kraaijvanger en Karres en Brands landschapsarchitecten

Ahoy ondergaat een forse uitbreiding met een internationaal congrescentrum, muziekhal, bioscoop en hotel. De Gooilandsingel wordt de verbindende, auto luwe schakel van Hart van Zuid. Aan het nieuwe Plein op Zuid verrijst een nieuw kunstenpand met bibliotheek en theater. Het nieuwe zwembad Charlois wordt ingepast in het huidige deelgemeentekantoor. Bovendien krijgt het gebied veel betere en gebruiksvriendelijke verbindingen.

 Kraaijvanger-KarresBrands PleinopZuid_Gooilandsingel

Plein op Zuid Gooilandsingel. Impressie XKP Visual Engineers in opdracht van Kraaijvanger en Ballast Nedam

Met de ontwikkeling van Hart op Zuid wil de gemeente in één klap de ruimtelijke, economische en sociaal-maatschappelijke problemen in het gebied oplossen. Rotterdam heeft lang gezocht naar een partner om het project mee uit te voeren. Die is gevonden in het beursgenoteerde Ballast Nedam.

Reageer op dit artikel