nieuws

Atriumdak voor Gemeentemuseum Den Haag

Architectuur

Het gemeentemuseum in Den Haag, oorspronkelijk ontworpen door H.P. Berlage, ondergaat momenteel een transformatie. De binnentuin, door Berlage zorgvuldig ontworpen als ontmoetingsplek, wordt voorzien van een groot atriumdak. Door het dak zal de functie van ontmoetingsplek weer in ere worden hersteld.

Atriumdak voor Gemeentemuseum Den Haag

Vasthouden aan het gedachtegoed van Berlage was één van de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp van Braaksma&Roos. Het museum, met een maatsystematiek gebaseerd op de koppenmaat van bakstenen, heeft een binnentuin die ontworpen is als ontmoetingsplaats voor bezoekers in de zomer. Het geheel glazen atriumdak herstelt deze functie weer in ere en verbetert ook de interne routing van het museum. Daarnaast is het de bedoeling dat de ruimte gaat fungeren als ontvangstruimte waar tevens ruimte is voor een extra zijprogramma, de tuin biedt namelijk ruimte voor ruim 700 mensen.


Binnenplaatstuin gemeentemuseum. Beeld: Octatube

Glazen dakconstructie
Een geheel glazen dak is een uitdaging. Vandaar dat het bedrijf Octatube van Mick van Eekhout bij de bouw betrokken werd als specialist in dragende glasconstructies. Het dak wordt deels gedragen door acht stalen kolommen en deels door het bestaande museumgebouw. De dakconstructie is verder volledig van glas. Meer dan 200 witte glazen vinnen hangen aan transparante glazen hoofdvinnen, afgedekt met geïsoleerde glaspanelen. Heel specifiek hebben de architecten gekozen voor het gebruik van Low Iron Glass. Deze glassoort is extra transparant en zorgt ervoor dat het invallende licht dat op de objecten in de ruimte valt niet verkleurd.Verder biedt de aanleg van het dak de nodige uitdagingen zoals hemelwaterafvoer, binnenklimaat, koeling, elektra, akoestiek en brandveiligheid.

De bouw van het dak is begonnen in oktober 2013 en gaat in overeenstemming met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Monumentenzorg, Welstand en gemeente Den Haag. Door de geïntegreerde bouwaanpak wordt de bouwtijd zo kort mogelijk gehouden, zodat het gebouw opnieuw opgeleverd kan worden op 14 maart 2014.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels