nieuws

Agendatip: Glowing Caterpillar

Architectuur

De Concertzaal van Tilburg is sinds kort door NEXT architects en Samira Boon voorzien van een opvouwbare structuur, die de ruimte intiemer maakt vor bijvoorbeeld kleine kamermuziekconcerten.

Agendatip: Glowing Caterpillar

Wegens de nauwe betrokkenheid van het TextielLab bij het ontwerpproces van dit ‘kamerscherm’, is in het Textielmuseum de expositie Highlights TextielLab: Glowing Caterpillar hierover te zien.

Directeur Rob van Steen van Theaters Tilburg had al langer de wens om de grote Concertzaal aan te kunnen passen tijdens kleinere huiskamerconcerten. Deze wens leidde tot een ontwerpwedstrijd voor een verkleiningsdoek. Onder begeleiding van het TextielLab is uiteindelijk gekozen voor de inzending van Studio Samira Boon en NEXT Architects.

 

Samen met het team weven van het TextielLab en Beerens Intercover uit Tilburg voerden de ontwerpers het idee, geïnspireerd op de in-en uitrekbaarheid van rupsen, uit. Het resultaat is een opvouwbare structuur van 30 meter lengte met een hoogte van 3 meter. Door de witte kleur van de structuur kan deze zich aanpassen aan de sfeer van de ruimte wanneer de belichting verandert en wordt rekening gehouden met het lichtontwerp van Peter Struyken. Verrassend zijn de ‘glow in the dark’- patronen die zichtbaar worden als alle lichten zijn gedoofd. 

Reageer op dit artikel