nieuws

Vlaamse architectuurprijs voor Kristiaan Borret

Architectuur

Afgelopen zaterdag is de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur 2012-2013 toegekend aan stadsbouwmeester Kristiaan Borret. De jury droeg de stadsbouwmeester van Antwerpen als laureaat voor omdat hij samen met zijn team al zeven jaar bewijst dat zijn aanpak in deze stad vruchten afwerpt.

 

De uitreiking vond plaats tijdens de Avond van de Architectuur van het Vlaams Architectuurinstituut in Genk. Volgens de jury is de stadsbouwmeester “het klankbord, een onafhankelijke gesprekspartner met een onderbouwde mening, maar ook iemand die niet te beroerd is om andere standpunten over te nemen.” Openbare gebouwen zijn vaak het resultaat van een complexe optelsom van verschillende factoren. Door deze consequent in een kader te plaatsen en het sectordenken en de rigide regelgeving te doorbreken, creëert Borret iedere keer een draagvlak onder soms moeilijke bouwprojecten, aldus de jury.

De Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege die de prijs overhandigde zei: ‘Mijn cultuurbeleid gaat versnippering te lijf. Kristiaan Borret doet dit door architectuur niet als een alleenzaligmakend paradigma te beschouwen maar als een instrument om onze ruimte in al haar facetten te verbinden. Door stedebouwkundigen, nutsbedrijven, ontwerpers, investeerders, bewonersgroepen samen te brengen, maakt hij een draagvlak voor soms moeilijke bouwprojecten.’

De Cultuurprijs voor Architectuur wordt iedere twee jaar uitgereikt, afwisselend met de Cultuurprijs voor Vormgeving.

Reageer op dit artikel