nieuws

Uitslag Dutch Design Awards 2013

Architectuur

De Uitkijktoren van Uitwierde van Onix en de uitbreiding van Museum De Fundatie van Bierman Henket zijn onderscheiden met respectievelijk de Dutch Design Award voor beste interieur en beste exterieur. Femke Herregraven mag een jaar in een MINI rijden nadat zij is uitgeroepen tot winnaar van de MINI Young Designer Award. De Golden Eye en de productprijs/mode gingen naar Iris van Herpen voor haar collectie Voltage uitgevoerd in 3D print.

Uitslag Dutch Design Awards 2013

Winnaar Ruimtelijk ontwerp exterieur
Museum de Fundatie van Bierman Henket Architecten

Het nieuwe bouwvolume op Museum de Fundatie heeft een witblauwe huid waarin, gericht op de binnenstad, een groot glazen venster is gesitueerd. De huid is opgebouwd uit 55.000 keramische tegels van Koninklijke Tichelaar Makkum. De jury zag de historie van Makkum gereflecteerd in het design, op een manier die het gebouw herpositioneert zonder dit te domineren. De schijnbare contradictie tussen klassiek en futuristisch is evenwichtig en geeft het gebouw een indrukwekkende uitstraling.

Fundatie

Uitbreiding Museum de Fundatie door Bierman Henket Architecten. Foto Joep Jacobs

Winnaar Ruimtelijk ontwerp Interieur
Toren van Uitwierde door Onix

Onix ontwierp een volumineuze trap waarmee de dertiende-eeuwse kerktoren in Uitwierde kan worden beklommen. Originele elementen en de moderne trap botsen met elkaar op een speelse manier. Voor de jury nodigt het draaiende trappenhuis uit tot interactie en klimmen. Ook geeft de subtiele frictie tussen oud en nieuw een andere kijk op het historische gebouw. Het beloofde uitzicht is slechts de aanleiding om naar de top te gaan: de tocht zelf is het hoogtepunt.

Iris van Herpen wint Golden Eye DDA 2013

The Golden Eye

De prijs voor de beste Nederlandse vormgeving voor 2013, The Golden Eye is gewonnen door Iris van Herpen met haar modecollectie Voltage. De jury toont zich onder de indruk van haar interdisciplinaire benadering en prijst haar streven naar samenwerking. ‘Van Herpen geeft met Voltage een doorkijk naar de toekomst van mode. Het is indrukwekkend om te zien hoe ze op zo’n jonge leeftijd als zoveel body aan haar werk weet te geven, zonder verlies van experiment en uitdaging.

Beste opdrachtgever – Heijmans

Het juryrapport onderstreept het feit dat Heijmans al vroeg in het proces van aanbesteding verschillende bureaus en designdisciplines betrekt. Deze samenwerkingen zijn cruciaal om tot de juiste oplossingen te komen. Dit bedrijf toont een duidelijk visie op de toekomst en weet daarmee te innoveren en nieuwe kansen te creëren. Dankzij de samenwerking met Nederlandse ontwerpers stimuleert Heijmans de eigen creatieve industrie en speelt ze in op waar het vakgebied om vraagt. Zeker in de bouwsector is dit een verfrissende aanpak die meer aandacht verdient.

Ulf Mortiz Pearl

De Duitse ontwerper Ulf Moritz, geboren in 1939 in Schroda (Polen), woont en werkt sinds 1962 in Nederland. Tijdens zijn – nog niet afgesloten – carrière van meer dan een halve eeuw, ontwierp hij mode en gordijnstoffen, meubelstoffen, wandbekleding, tapijten en interieur accessoires.

BNO Piet Zwart Prijs: Ulf Moritz

Moritz krijgt de prijs voor zijn ideeën die hij wereldwijd opdoet en vertaalt naar overtuigende collecties waarbij elegante esthetiek en commerciële doelen steeds in evenwicht zijn. Zijn ontwerpen tonen een herkenbaar handschrift bestaande uit een diversiteit aan stijlelementen in combinatie met verrassende materialen en innovatieve technieken.

MINI Young Design Award – Femke Herregraven

Met de toekenning van de Mini Young Designer Award aan Femke Herregraven beloont de jury haar subtiel en intelligent activisme. Herregraven zet grafisch ontwerp in op journalistieke wijze om de samenleving en de daarin aanwezige machtsstructuren te onderzoeken en ter discussie te stellen. Daarbij gaat ze grondig en beheerst te werk, wat de effectiviteit vergroot. Haar ontwerpen zijn  zorgvuldig uitgewerkt: een geslaagde combinatie van presentatie en inhoud.

Reageer op dit artikel