nieuws

Team Buur/Latz+Partners winnen Brusselse stedebouwkundige wedstrijd

Architectuur

Team Buur/Latz+Partners is de winnaar van een door Brussel uitgeschreven wedstrijd voor een masterplan en heraanleg van de Nieuwstraat in Brussel.

Team Buur/Latz+Partners winnen Brusselse stedebouwkundige wedstrijd

De Nieuwstraat is de ruggengraat van het grootste commerciële gebied van Brussel. Het gebied is aan dringend aan vernieuwing toe. Hiervoor schreef de stad een dubbele opdracht. In de eerste plaats wil Brussel met behulp van een masterplan strategische projecten ontwikkelen die de hele wijk van de Nieuwstraat een gemengde identiteit geven, met nadruk op een meer gevarieerd handelsprogramma, wonen en andere voorzieningen. De Nieuwstraat en de omliggende straten zullen dan in het verlengde van de visie van het masterplan volledig worden heraangelegd.

 

Het door de jury aangewezen winnende voorstel van team Buur/Latz+Parnter met Ideaconsult en ARA werd geselecteerd vanwege de herpositionering van de Nieuwstraat ten opzichte van de recente opwaarderingen in de omgeving, zoals het Martelarenplein, het Muntplein en Rogierplein. Om de koppositie in de regio te behouden stelt het winnende team een gevarieerder handelsprogramma voor en een verbinding met andere wijken en andere stedelijke functies. Met het inzetten van de zijstraten voor kleine(re) winkels en boetiekzaken en met de nadruk  op de grote winkelcomplexen worden bezoekers verleidt om een groter gebied van dit stadsdeel te ontdekken, zowel horizontaal als verticaal.

Door het mixen van handel, wonen en voorzieningen op strategische plekken krijgt de Nieuwstraat een eigen gezicht die beantwoord aan de nieuwe realiteit van de Vijfhoek waar verschillende huisvestingsprojecten en schoolvoorzieningen de wijk transformeren tot een volwaardig deel van de stad. De drukte van de Nieuwstraat en zijn ligging wordt benadrukt door de ontwikkeling van bijzondere plekken met zitjes, bomen en artistieke ingrepen.

Reageer op dit artikel