nieuws

Powerhouse Company ontwerpt Deens zomerhuis

Architectuur

Powerhouse Company heeft een vakantiewoning ontworpen voor een jong gezin in het noorden van Sjælland, Denemarken. Terwijl de footprint in alle opzichten klein is gehouden, omvat het huis een breed scala aan ruimtelijke belevingen.

Powerhouse Company ontwerpt Deens zomerhuis
Village House, Powerhouse Company 09-2012

Het gebouw is een cluster van vijf vleugels. Dit zorgt voor een verscheidenheid aan uitzichten, lichteffecten en buitenruimtes en maakt dat familieleden zich af en toe kunnen terugtrekken. Vakantiehuizen zijn bij uitstek ruimtes waar families samenkomen. Maar kinderen en ouders behoeven soms een eigen plek.

De familie vroeg om een pittoresk en traditioneel zomerhuis, met een ruimtelijk en hedendaags gevoel. De stervormige centrale plattegrond en het aansluiten van de woonkamer op de keuken zorgen voor een gemeenschappelijke ruimte, die tevens ruimte en vrijheid biedt.

Het hout is zwart: volgens projectarchitect Charles Bressard de meest onopvallende kleur in de natuur, zoals de donkere schaduwen in de omliggende bossen. Het grote raam boven de woonkamer brengt zonlicht op de eettafel rond het middaguur. Het uniforme witte oppervlak binnen maximaliseert het Scandinavische zonlicht.

De rustieke, maar moderne oplossing behoeft weinig onderhoud, wat van groot belang is bij een zomerhuis. Het huis contrasteert met de normale woning van de familie en vormt de basis voor een andere levensstijl. Bressard: “En ligt hier niet de essentie van het vakantiegevoel?”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels