nieuws

Nominaties Schreudersprijs Ondergronds Bouwen

Architectuur

Zeventien projecten werden ingestuurd voor de Schreudersprijs 2013. Daarvan selecteerde de jury onder leiding van Johan Bosch vijf genomineerden. De prijs wordt op 31 oktober 2013 uitgereikt.

Nominaties  Schreudersprijs Ondergronds Bouwen

 

 

 

 

Genomineerd zijn:

Boortunnel Noord/Zuidlijn, Dienst Metro gemeente Amsterdam
De boortunnel van de Noord/Zuidlijn is weliswaar niet de eerste boortunnel in Nederland, maar de uitvoering ervan is wel grensverleggend geweest. Nooit eerder werd er in Nederland in zo’n gevoelige omgeving en onder bewoonde huizen doorgeboord.

Combiplan NijverdalHans van Heeswijk Architecten ism Rijkswaterstaat, ProRail, Combinatie Leo ten Brinke, gemeente Hellendoorn, provincie Overijssel, Regio Twente
De tunnel in Nijverdal is op verschillende manieren uniek. Zo is het de eerste keer dat spoor en weg gecombineerd worden en is het de eerste tunnel die volgens de nieuwe tunnelstandaard wordt uitgevoerd. En dat alles te midden van een woonkern.


Het Conservatoriumhotel van Piero Lissoni

ConservatoriumhotelPiero Lissoni ism Crux Engineering, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs Amsterdam
Het Sweelinck Conservatorium Amsterdam is ingrijpend verbouwd tot luxe vastgoedlocatie. De extreem hoge eisen van de opdrachtgever leidde tot een complex geotechnisch ontwerp, omdat rekening gehouden moest worden met de naastgeleden monumentale bebouwing.

Mauritshuis –  Hans van Heeswijk architecten ism ABT en Volker Staal en Funderingen
Een ondergrondse foyer gaat het Mauritshuis in Den Haag verbinden met het tegenovergelegen pand, Plein 26. De krappe ruimte, de volle ondergrond (kabels en leidingen, een reeds aanwezige kelder) en de belangwekkende en monumentale omgeving stelde de constructeur voor vele uitdagingen.

 
Stationsplein Oost Utrecht door Ector Hoogstad

Stationsplein Oost Utrecht –  Ector Hoogstad Architecten
Het nieuwe stationsplein aan de kant van de oude binnenstad van Utrecht wordt opgetild, zodat eronder een fietsenstalling voor ruim 12.500 fietsen gerealiseerd kan worden. Een hoog transparant dak vergroot de verblijfskwaliteit van de onder- en bovengrondse ruimte.

Elk jaar reikt Stichting A.M. Schreuders een prijs uit voor een bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen. Het ene jaar is dit de Schreudersprijs, die bestemd is voor een bedrijf of instelling. Het andere jaar wordt de Schreudersstudieprijs uitgereikt. Daarvoor komen studenten van Nederlandse hogescholen of universiteiten in aanmerking. Zij verdienen de prijs met een succesvol afstudeerproject dat te maken heeft met ondergronds bouwen.

 

Reageer op dit artikel