nieuws

Nationaal Maritiem Museum

Architectuur

In samenwerking met Kossmann.dejong, Rambøll, Freddy Madsen en KiBiSi realiseert het Deense architectenbureau BIG het nieuwe Deens Nationaal Maritiem Museum in Helsingør. Door de galerijen van het museum ondergronds en rondom de zestig jaar oude dokmuren te plaatsen, blijft het historische havendok vrijwel intact. Drie ´lichte´ bruggen overspannen de lege ruimte waar voorheen schepen werden geladen en gelost. Het oude droogdok vormt zo niet alleen het middelpunt van de expositie, maar zorgt ook voor licht en lucht binnen het acht meter onder de zeespiegel liggende museum en is bovendien een open, publieke buitenruimte waar bezoekers de schaal van schepenbouw kunnen ervaren.

Nationaal Maritiem Museum

De ondergrondse expositieruimtes zijn door BIG ontworpen als één continue beweging binnen de rechthoekige constructie rond het dok. De drie bruggen dienen als zowel stedelijke verbinding en entree als shortcuts tussen de verschillende museumafdelingen. De brug aan de havenzijde sluit het dok af en vormt een deel van de havenpromenade, over het auditorium lopen bezoekers van het Cultuurhof naar Kasteel Kronburg terwijl de aflopende zigzag brug bezoekers op geleidelijke wijze naar beneden naar de entree van het museum geleidt.

Bestaande dok behouden

Het nieuwe museum grenst aan één van Denemarken´s meest aanmerkelijke gebouwen, Kasteel Kronborg, bekend van Shakespeare´s Hamlet. Het ontwerp van BIG is de laatste toevoeging tot Kulturhavn Kronborg, een renovatieproject van dit slot met een plekje op de Unesco Werelderfgoedlijst en zijn directe omgeving. Volgens de architect is het behouden van het bestaande dok de sleutel tot de opgave: de sterke publieke aanwezigheid ervan maakt het museum zichtbaar zonder dat deze het zicht richting Kasteel Kronborg verspert.

Kibisi, de ontwerpstudio waar ook Bjarke Ingels deel van uit maakt, ontwierp het granieten straatmeubilair, geïnspireerd op de bollards van schepen en rangschikte deze als stippen en strepen als referentie naar het morsealfabet.

 

Sculpturale scenografie

Het museale concept en ontwerp van de tentoonstelling over de Deense maritieme historie is vormgegeven door het Nederlandse bureau Kossmann.dejong. De sculpturale kwaliteiten van het gebouw zijn ingezet voor de scenografie van de tentoonstelling zodat architectuur en interieur elkaar versterken. In zeer smalle ruimtes wordt bijvoorbeeld de benauwdheid van de oorlog opgeroepen. De meer brede, open ruimtes benadrukken de weidsheid van open zee of de grootsheid van de hedendaagse globalisatie.

De onderliggende metafoor van de multimediale tentoonstelling is een reis, die begint met de verbeelding van het universele verlangen naar verre landen en avonturen op zee. Via thema´s als haven, schip, navigatie, oorlog en handel wordt de maritieme geschiedenis van Denemarken verteld tot en met de hedendaagse rol van de scheepvaartindustrie wereldwijd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels