nieuws

Kuiper maakt winnend ontwerp Shantou

Architectuur

KuiperCompagnons heeft een nieuw stadsdeel ontworpen voor de kust van de Chinese stad Shantou. Voor dit project werkten de Rotterdamse architecten met Paul Andreu Architecte uit Parijs. In het plan zijn de tuinstadgedachte met het typische Nederlandse watermanagement gecombineerd waardoor een ‘Coastal Garden City ontstaat die is gevrijwaard van overstromingen.

Kuiper maakt winnend ontwerp Shantou

KuiperCompagnons maakte een ontwerp voor een waterrijke, veilige omgeving waar rivieren en de zee vrij spel hebben. In het nieuwe stadsdeel is ruimte voor wonen, werken en natuurontwikkeling. Het terugbrengen van historische waarden en het gebruik van bestaande kwaliteiten staan hierbij centraal. 

In 1979 werd het gebied rondom Shantou tot een speciaal economisch district (SEZ) verklaard, waardoor nieuwe buitenlandse investeringen en handel in de stad werden bevorderd. De stad Shantou heeft momenteel circa vijf miljoen inwoners en heeft zich ontwikkeld tot een bekend handelscentrum en industrieel centrum in het zuidoosten van China in de provincie Guangdong.

Kuiper Shantou 

Desondanks is de ontwikkeling van Shantou achtergebleven bij die van de drie overige SEZ’s in China. Volgens Gijs van den Boomen van KuiperCompagnons is de reden hiervan dat “de stad niet geschikt was voor de typisch Chinese snelle ontwikkeling in de toen geldende macro sociaal-economische omstandigheden. Nu, in deze tijd zijn de karakteristieken van Shantou juist wél uitermate geschikt voor een duurzame stedelijke ontwikkeling. Een ontwikkeling die niet meer gericht is op massaproductie en snelle groei, maar op het individu, service en kwaliteit.”

De lokale overheid heeft ontwerpbureaus uit drie werelddelen uitgenodigd om uiteenlopende plannen te maken voor een stadsuitbreiding van 30 vierkante kilometer voor de kust van de stad. Recente overstromingen in Shantou onderstreepten nogmaals het belang van waterveiligheid in deze delta-omgeving.

Kuiper Shantou 

Hollands watermanagement

KC heeft de Nederlandse kennis op het gebied van stedebouw en watermanagement gebruikt voor het ontwerp dat naast integratie van water in de leefomgeving ook de culturele aspecten gebruikt als inspiratie voor de nieuwe stad. De relatie tussen de inwoners en de stad met de waardevolle natuurlijke omgeving van rivieren, bergen en zee, en de rijke historie van de stad en de Shoa-chinese cultuur zijn hierbij het vertrekpunt geweest voor het ontwerp. Dit nieuwe stadsdeel zal 800.000 inwoners huisvesten.

Op basis van de tuinstadgedachte en met typisch Nederlandse watermanagement voorziet het ontwerp in een nieuw stadsdeel met een herkenbare identiteit. Een ‘Coastal Garden City’ gevrijwaard van overstromingen door rivieren, zee of regen tijdens de hier geregeld voorkomende tyfoons.

Reageer op dit artikel