nieuws

Kraaijvanger renoveert RDW Veendam

Architectuur

Het gebouw van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) in Veendam krijgt een nieuw hart en een open werkomgeving. Het Rotterdamse architectenbureau kraaijvanger deed samen met DGMR adviseurs een voorstel om het bestaande complex op inventieve, kosteneffectieve en duurzame wijze te renoveren. Met deze aanpak is hen de opdracht gegund.

Kraaijvanger renoveert RDW Veendam

Het huidige gebouw is niet meer van deze tijd en past niet bij de ambities van de RDW. Het heeft een sobere en verouderde uitstraling, is niet representatief en inspirerend en voldoet niet aan de hedendaagse wensen op het gebied van duurzaamheid en kantoorinrichting.

In een Europese aanbesteding heeft de RDW vijf architecten gevraagd een visie te ontwikkelen voor renovatie van het pand. De visie van kraaijvanger is door de RDW als beste beoordeeld.

Daglicht, uitzicht, hoogte, helderheid

Kraaijvanger introduceert daglicht, zicht op groen en hoogte. Tevens is de structuur verhelderd door de toevoeging van een hart in de vorm van een groene wintertuin.

 

Enerzijds verbindt het hart alle onderdelen met elkaar, tegelijkertijd voorziet het in zicht, licht en lucht. Grote vensters in de gevels versterken de relatie tussen de werkomgeving, de tuin en het naastgelegen bos.

Renovatie is ontwerpopgave en businesscase

Kraaijvanger en DGMR benaderen de renovatie zo kosteneffectief mogelijk voor zowel de investering als de exploitatie. Ingezet is op slimme investeringen met een zo groot mogelijk effect. Zo is bijvoorbeeld één gevelprincipe rondom toegepast. Tevens zijn de entree, het vergadercentrum, de werkdomeinen en de patio ruimtelijk en functioneel gecombineerd. Daarnaast zorgen gedoseerd, maar intelligent geplaatste vides en daklichten voor een grotere ruimtelijkheid.

Duurzaam comfort

De extra hoge vertrekken en de vele ramen zorgen voor de toetreding van daglicht en natuurlijke ventilatie. In combinatie met CO2-gestuurde ventilatie met centrale afzuiging zijn geen retourkanalen nodig. Dit leidt er toe dat het gebouw na renovatie het energielabel A krijgt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels