nieuws

House for sale

Architectuur

Op zoek naar een nieuw huis en naar een uitdaging? Sinds deze week verkoopt het Rijk een aantal prominente gebouwen waaronder een voormalige bunker uit de Tweede Wereldoorlog aan de Ouwenlaan in het Haagse Clingendael.

House for sale

 

 

De ruime bunker is een gemeentemonument. Het heeft twee verdiepingen en is met een oppervlakte van ruim 850 m2 niet klein. Het is gebouwd door de Duitsers in 1942 en was oorspronkelijk bedoeld als Hospitaalbunker, maar is nooit zo gebruikt. De bunker is na de oorlog overgenomen door het Nederlandse leger. Vooral tijdens de Koude Oorlog werd het gebruikt als communicatiecentrum.

De bunker bestaat uit twee bouwlagen waarbij elke verdieping bestaat uit een middengang met aan de koppen trappenhuizen en aan beide zijden drie ruimten van circa 5,5 x 11 meter. De bunker bezit aan de voor- en achterkant een brede ingang en heeft een totale oppervlakte van ca. 2.160 m² BVO (843 m² VVO). De buitenwanden zijn 3 meter dik, het dak 2 meter. 

Aan de muur hangen nog de grote kaarten waarop de grote vijand Sovjet-Unie prominent aangegeven staat. ‘De buitenkant en de betonnen muren zijn Duits maar de inrichting van de bunker is nu helemaal Nederlands, ongeveer uit de jaren 80’, zegt hoofd verkoop van Rijksvastgoed en Ontwikkelingsbedrijf (RVOS) regio West Paul Delbeek. ‘Alles wat nu in de bunker staat blijft voor de koper’, zegt hij. Dat houdt in: een groene keuken, oude wc’s, een noodstroom aggregaat en oude computers uit de jaren 60.

Geen vraagprijs

De gewenste verkoopprijs wordt niet genoemd zodat dit geen invloed heeft op de biedingen waarin iedereen mag meedoen. Het is wel verboden om de bunker uit te breiden of te gebruiken voor commerciële doeleinden (zoals een discotheek of een winkel). De laatste bunker die werd verkocht leverde enkele tonnen op. 

De verkoop vindt plaats op 25 maart 2014 om 12.00 uur per openbare inschrijving via notariskantoor Pels Rijcken en Droogleever Fortuijn. Belangstellenden krijgen de gelegenheid het object te bezichtigen op afspraak.

 

Reageer op dit artikel