nieuws

Gratis online colleges Bouwkunde TU/e

Architectuur

Om meer internationale studenten aan te trekken, biedt de TU Eindhoven vanaf april volgend jaar gratis online colleges aan via het internationale platform Coursera. De eerste ‘MOOC’ (Massive Open Online Course) wordt gegeven door Bert Blocken van de faculteit Bouwkunde en gaat over ‘Sports and Building Aerodynamics’.

Gratis online colleges Bouwkunde TU/e

Een MOOC is een gratis online cursus waaraan tienduizenden geïnteresseerden van over de hele wereld tegelijk aan deel kunnen nemen. In plaats van hoorcolleges zijn er korte videoclips van 10-20 minuten, en deelnemers krijgen oefeningen en inleveropdrachten. Ook kunnen deelnemers via discussiefora met elkaar in contact komen.

Internationale studenten aantrekken

De TU/e wil MOOCs gaan maken om internationale kandidaat-instromers te lokken. De productie van de videocolleges maakt deel uit van een bredere aanpak om meer digitaal onderwijs in te voeren op de TU/e. De taskforce ICT voor Onderwijs (TICTO), onder leiding van hoogleraar Arjeh Cohen van de faculteit Wiskunde & Informatica, heeft de afgelopen maanden een beleidsvisie ontwikkeld, onder andere aan de hand van gesprekken met onderwijskundigen, medewerkers en studenten. Cohen verwacht dat MOOCs zullen bijdragen aan de profilering van de ‘sterktes van de TU/e’.

De TU/e is daarmee één van de 107 universiteiten wereldwijd die bij het platform Coursera zijn aangesloten. De eerste MOOC van de TU/e zal in april 2014 online verschijnen. Hij wordt gemaakt door professor doctor ingenieur Bert Blocken van de faculteit Bouwkunde en draagt de titel ‘Sports and Building Aerodynamics’.

Tonen en werven

“We willen de buitenwereld met MOOCs duidelijk maken waar we goed in zijn”, aldus Cohen in het persbericht van de TU/e. “Met een videocollege kun je dat op een aantrekkelijke manier doen. We proberen vooral de professionals te bereiken met ‘continued education’. En te werven, want dat is natuurlijk een belangrijk aspect. We willen graag de beste mensen aantrekken die optimaal aansluiten bij onze kerngebieden, zowel medewerkers als studenten.”

Volgens Cohen is voor Coursera gekozen omdat het naast EdX en Udacity één van de meest spraakmakende platforms is voor MOOCs. Tevens zijn bij Coursera de partners van EuroTech Universities – Danmarks Tekniske Universitet (DTU), École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) en Technische Universität München (TUM) – aangesloten.

 

Reageer op dit artikel