nieuws

Den Haag timmert aan de weg

Architectuur

Deze week is de eerste paal geslagen voor de invulling op het jarenlang braakliggende terrein op de hoek van het Spui en Lamgroen in het centrum van Den Haag. Op die hoek verrijst een 50 meter hoog gebouw dat plaats gaat bieden aan 72 appartementen en een garage met evenveel plekken. Het Stadsbaken, zoals het gebouw gaat heten, is een ontwerp van Inbo in opdracht van Boele & Van Eesteren.

Den Haag timmert aan de weg

Volgens architect Saxon-Lear Duckworth van Inbo gaat het gebouw huurappartementen huisvesten voor een doelgroep met een gemiddeld inkomen. De huur van de meeste appartementen bedraagt tot 900 euro. Op de bovenste verdiepingen komen zes grotere woningen. Op de begane grond zijn twee commerciële ruimten, een ervan kan een horecazaak worden.

Het Stadsbaken,wordt een fractie hoger dan het aan de overkant van de straat gelegen De Croissant. Het wordt gekenmerkt door een paraboolvormige top. “Dit ontwerp past bij Den Haag”, zegt Duckworth. Veel gebouwen in andere steden hebben een minder rijk afgewerkte top. ‘Dit is typisch voor Den Haag. Het heeft een kroontje of een toefje.’

 Stadsbaken Den Haag Het Stadsbaken in Den Haag. Ontwerp en impressie Inbo Architecten

Volgens de architect sluit het nieuwe gebouw ook aan bij de historiserende bouw in de achtergelegen Rivierenbuurt. “Al is de uitvoering van dit gebouw moderner, het heeft een eigentijdse uitstraling, met een strakke, stedelijke steen.”

Soeters

Het kathedraalachtige gebouw dat in 2010 klaar had moeten zijn. Impressie Soeters Van Eldonk architecten

Kathedraalachtig gebouw

Op de hoek stonden jarenlang woningen en een zeilmakerij. De eigenaar van die panden werd negen jaar geleden door de gemeente onteigend om een nieuwe ontwikkeling mogelijk te maken. In de loop van de jaren volgden diverse plannen.

Zo ontwierp Soeters Van Eldonk architecten samen met Strabag een kathedraalachtige, ovaalvormige toren en won hiermee een door de gemeente Den Haag uitgeschreven wedstrijd. De 50 meter hoge toren had al in 2010 klaar moeten zijn, maar kwam er nooit. Ook daarna wilden diverse ontwikkelaars hier aan de slag, maar mede door de crisis in de bouwwereld, kon geen ervan ook daadwerkelijk iets bouwen.

 Amadeus Woon/winkelgebouw Amadeus van Bedaux de Brouwer Architecten

Den Haag Centrum timmert aan de weg

De hofstad is momenteel druk bezig met een vernieuwing van het centrum. Zo wordt er op de hoek van het Spui gebouwd aan woon/winkelgebouw Amadeus, een ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten en aan de Markies van Vocus Architecten uit Bussum. Dit gebouw komt in de Grote Marktstraat naast Peek en Cloppenburg. Ook de nieuwe Haagse Passage van Bernard Tschumi komt in deze winkelstraat.

 Markies De Markies aan de Haagse Grote Marktstraat is een ontwerp van Vocus Architecten.

Spuiforum

Onderdeel van de centrumplannen vormt het Spuiforum. Onlangs is na veel discussie besloten het project te bouwen. Het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium en het Dans en Muziekcentrum Den Haag van Neutelings Riedijk moet in 2018 aan het Spui zijn deuren openen.

Tschumi
De Nieuwe Passage van Bernard Tschumi

Budget 

Doordat de gemeente geld heeft vrijgemaakt door de verkoop van grond ter waarde van 200 miljoen en honderden banen schrapte heeft de stad een investeringspotje van 75 miljoen voor de stedelijke ontwikkeling. Dit blijkt uit de investeringsagenda van wethouder Marnix Norder.

De gemeente voorziet voor dit jaar de start van de bouw van tweeduizend woningen, transformatie van kantoren in zevenhonderd woningen, projecten in krachtwijken en een stevige impuls voor de openbare ruimte. Ook zijn in twee lichtingen 330 kavels en kluswoningen aangeboden en is 2 miljoen over voor verduurzaming van bestaande woningen.

Reageer op dit artikel