nieuws

Concern en Heembouw winnen aanbesteding OM Rotterdam

Architectuur

CONCERN is samen met Heembouw de winnaar van de Europese Design & Build aanbesteding voor de herhuisvesting van het Openbaar Ministerie Rotterdam. De opdracht vloeit voort uit de vernieuwde indeling van de Nederlandse rechterlijke macht en de wens ‘Het Nieuwe Werken’ te implementeren. Doorslaggevend was de verwerking van de kernwaarden van het OM in het ontwerp en de ervaring van Heembouw met gefaseerde implementatie. Het gelegenheidsduo is gekozen uit 26 partijen en vervolgens uit drie partijen in de gunningsfase.

Concern en Heembouw winnen aanbesteding OM Rotterdam

Vanwege de vernieuwde indeling van de Nederlandse gerechtelijke kaart worden alle onderdelen van het OM Rotterdam in Rotterdam gehuisvest. De drie onderdelen van het OM (Arrondissementsparket Rotterdam en Rotterdamse vestigingen van het Landelijk Parket en Functioneel Parket) worden ondergebracht in twee gebouwen aan het Wilhelminahof met een totale omvang van ruim 8000m2. Verdeeld over 8 verdiepingen van het Rechtbankkantoor en het Rijnhavengebouw zullen voor 400 fte ca. 300 werkplekken worden gerealiseerd volgens Het Nieuwe Werken. 

Selectie

De belangrijkste elementen bij de keuze voor het winnende ontwerp van Concern zijn voor de RGD en het OM de mate waarin rekening gehouden wordt met de strakke planning van het OM, het taakstellende budget en de implementatie van het ontwerp met een minimale overlast. Daarnaast  speelde een aantal kernwaarden zoals duurzaamheid, toegankelijkheid en transparantie een belangrijke rol. 

Het ontwerp van Concern typeert zich in het maken van keuzes, een heldere structuur en openheid. Uitgangspunt daarbij is het open maken” van de verschillende kantoorverdiepingen en het integreren van het prachtige uitzicht op de Rijnhaven en de Koningshaven. Dit zorgt ook voor een betere lichtinval op de vloeren. Daarnaast is er veel aandacht voor de verschillende gebruikers en de wensen van het Openbaar Ministerie. 

De gehele oplevering staat gepland voor Oktober 2014. Het gebouw blijft tijdens de herhuisvesting gewoon in gebruik en de verbouwing zal in 4 fasen worden aangepakt. Begin Januari 2014 wordt gestart met de bouw.

Reageer op dit artikel