nieuws

Bibliotheek Birmingham door Mecanoo architecen

Architectuur

Naast het raadplegen van boeken vervullen openbare bibliotheken tegen alle bezuinigingen in, een gevarieerde levendige functie in de stad. Het zijn ontmoetingsplekken voor flexwerkers, er zijn cafés, vergaderplekken, podia en dakterrassen. Ook Birmingham kent nu zo’n plek. Aan een van de grootste pleinen, dat samen met het lokale theater een belangrijke route door de stad markeert, heeft Mecanoo een bibliotheek gerealiseerd met een gevel die verwijst naar de handwerkgeschiedenis van de stad.

Bibliotheek Birmingham door Mecanoo architecen

Het gebouw biedt plaats aan 400.000 boeken en zal naar verwachting 10.000 bezoekers per dag gaan trekken. Het programma van de bibliotheek van 31.000 vierkante meter is door Mecanoo verdeeld over elf verdiepingen, die onderling sterk verschillen. Op de begane grond ligt de publieke entree die toegang geeft tot de verschillende bibliotheken, archieven, maar ook vergadercentrum, expositieruimte, leescafé en studie- en werkplekken op de verdiepingen daarboven.

Deze elf verdiepingen zijn op hun beurt onderdeel van een compositie die in het exterieur een stapeling van vijf blokken laat zien. Deze blokken springen uit en in. Drie verdiepingen lopen uit op terrassen waar bloementuinen zijn aangelegd. Vanaf deze plateaus wordt de bezoekers volgens auteur Harm Tilman in het oktobernummer van de Architect een eigentijds “panorama Birmingham” geboden.

 

 

Reageer op dit artikel