nieuws

Architecten Museum De Lakenhal bekend

Architectuur

De ontwerpers van de restauratie en uitbreiding van museum de Lakenhal in Leiden zijn bekend. De keuze is gevallen op restauratiearchitect Julian Harrap Architects (JHA) uit Londen, in combinatie met HappelCornelisseVerhoeven (HCV) uit Rotterdam voor de nieuwbouw. Het hele project gaat 16 miljoen euro kosten waarvoor de gemeente een bedrag van 13,5 miljoen beschikbaar stelt.

Architecten Museum De Lakenhal bekend
????????????????????????????????????

Op basis van hun visie en plan van aanpak koos de selectiecommissie met daarin onder meer de Rijksbouwmeester, Frits van Dongen, unaniem voor Julian Harrap Architects en HappelCornelisseVerhoeven. De winnende combinatie versloeg hiermee SeARCH.nl, Van Hoogevest Architecten/UN Studio, Architectenbureau K. van Velsen en het Belgische bureau 51N4E.

Restauratie en uitbreiding

Sinds 1874 is het gemeentelijke Museum De Lakenhal gevestigd in rijksmonument de ‘Laecken-Halle’. Het pand uit 1641 is dringend aan restauratie en uitbreiding toe. In de jaren 2015-2017 wordt het historische pand grondig hersteld en geconserveerd, waarbij de sterk verouderde klimaatinstallatie wordt vervangen.

Tegelijkertijd worden de achterstanden in publieksvoorzieningen, zoals een publiekszaal en museumhoreca, aangepakt. De overkapping van het voorplein, een noodoplossing uit 1992, zal worden verwijderd. Het tekort aan ruimte voor wisselende tentoonstellingen wordt opgelost door de toevoeging van een nieuwe tentoonstellingszaal, zodat in het bestaande gebouw de eigen collectie beter en vollediger getoond kan worden. Daarbij worden ook de logistieke voorzieningen verbeterd, zodat het museum zijn internationale bruikleenpositie kan behouden. De laatste uitbreiding van Museum De Lakenhal vond plaats in 1921.

Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie van Museum De Lakenhal behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf.

Reageer op dit artikel