nieuws

Centrum van Smaak op Stadionplein Amsterdam

Architectuur

De Europese aanbestedingsprocedure voor het Zuidblok Stadionplein in Amsterdam, de bouwlocatie tegenover het Olympisch stadion, is gewonnen door de combinatie Vink Bouw en IQNN Vastgoed. Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuid is voornemens het werk aan de combinatie te gunnen die samen met Kollhoff Architekten CulinA Centrum van Smaak op de locatie gaan ontwikkelen.

Centrum van Smaak op Stadionplein Amsterdam

Het totaalconcept CulinA, centrum van Smaak bestaat uit de CulinA Experience (foodmuseum, kooktheater, kookschool, proeflokaal en daktuin) en het CulinA Hotel. Het CulinA Hotel krijgt 93 kamers. De Experience komt op de begane grond en de eerste verdieping, het hotel op de tweede en derde verdieping. Er wordt ook een ondergrondse parkeergarage met 232 parkeerplaatsen gerealiseerd.

Het gebouw is ontworpen door Kollhoff Architekten. De architectuur van het gebouw sluit aan bij de omliggende bebouwing en de Citroengarages van architect Wils die aan de overzijde van de Amstelveenseweg staan. De gebouwen conformeren zich allemaal aan de rooilijnen van de doorlopende straatprofielen en hebben een traditionele geleding van plint, bovenbouw en beëindiging, elk met een eigen ritmiek van raampartijen.

De gebouwvorm is ontworpen als een stenen massa waarin ramen zijn gestanst en rondom stukken plint zijn uitgehouwen om ruimte te maken voor glas, entrees en het Zuidplein. Er is aan alle kanten een (kleine) uitkraging gemaakt om de 16 meter lange uitkraging aan de oostzijde een contragewicht te geven. De open plint verdikt naar de bovenbouw om de krachtenoverdracht uit te beelden. De vlakke boogramen van de eerste verdieping snijden door het concave volume zodat dat er consoles worden gevormd en het plein onder de uitkraging wordt geleed. Het uitkragende dak is één met de onderbouw en vormt tegelijkertijd een eenheid met de omliggende woonblokken die een dakrand op dezelfde hoogte hebben.

Reageer op dit artikel