nieuws

De Kuip als ‘thuisbasis’ voor uitreiking ARC Awards

Architectuur

Meer dan 50.000 bezoekers kunnen de uitreiking van de ARC Awards bijwonen op 26 november. Dit dankzij ‘het mooiste stadion van Nederland’, de Kuip in Rotterdam. De keuze hiervoor is niet toevallig. Rotterdam Zuid, waar het Feyenoordstadion ligt, is een van de boeiendste stadsdelen van Nederland. Veel inwoners behoren tot het ‘Legioen’, de trouwe supportersschare van Feyenoord, dat tijdens de thuiswedstrijden van de club voor volle tribunes zorgt en vaak beslissend is in de uitslag.
Bioscoopjournaal uit 1937 over de opening van De Kuip en een fragment van de wedstrijd Feyenoord-Beerschot FC.

De Kuip als ‘thuisbasis’ voor uitreiking ARC Awards

Het voetbalstadion heeft behalve de supporters nog een krachtig instrument om wedstrijden te bepalen. Menig bezoekende voetbalclub is onder de indruk van de in De Kuip alom aanwezige sfeer en rijke historie. Dit heeft zeker bijgedragen aan eerdere reddingen van het ontwerp van Leendert van der Vlugt, van architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt uit 1937. Driemaal is het stadion gered van de slopershamer, waaronder de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog die uit waren op het staal van het gebouw. Nu staat het een vierde keer ter discussie.

Feyenoord 2002

In 2002 veroverde Feyenoord met een nog jonge Robin van Persie en Pierre van Hooijdonk na 28 jaar voor de tweede keer in zijn historie de UEFA Cup, gewonnen in het eigen stadion tegen de Duitse kampioen Borussia Dortmund. Deze overwinning ontketende in De Kuip een waar volksfeest. Tegelijkertijd konden mensen aan de overkant het rouwregister voor Pim Fortuyn ondertekenen. 

Nieuwbouw of verbouw?

Voor diegene die deze discussie over nieuwbouw of verbouw niet hebben gevolgd: Feyenoord wil een nieuw stadion bouwen omdat volgens hen de 76 jaar oude Kuip is verouderd. Hiervoor maakte de club plannen voor een nieuw stadion. Zij vroegen voor de uitvoering van hun plannen aan de gemeente een financiële garantie van 165 miljoen euro van de 360 miljoen. In eerste instantie steunde het college het plan, maar de meerderheid in de gemeenteraad werd niet behaald, waardoor de plannen sneuvelden.

 De Nieuwe Kuip
Impressie van de afgeblazen Nieuwe Kuip.

Het plan kende net zoveel voor- als tegenstanders. Niet alleen de kosten droegen bij aan de negatieve beslissing van de gemeente, ook sentimenten van supporters en andere betrokkenen speelden mee. Een groep Rotterdamse architecten en ondernemers met Adriaan Geuze voorop, richtte de vereniging Reddekuip.nl op en maakte een renovatieplan voor de voetbaltempel. De kosten hiervan waren aanzienlijk goedkoper dan nieuwbouw, 117 miljoen euro. Feyenoord zag het plan niet zitten, noemde het ‘amateuristisch’ en wimpelde het alternatief meteen af. De actiegroep speelde in op de gevoelens van Rotterdammers en zelfs ver daar buiten en kreeg zijn gelijk.

 
Mick Jagger van de Rolling Stones was een graag geziene gast in het stadion

Niet alleen voetbal

Niet alleen voetballers betraden ‘de heilige graal’ in Rotterdam Zuid, ook bekende artiesten komen graag in Rotterdam. Zo gaven onder andere de Rolling Stones, Pink Floyd, U2, Michael Jackson, David Bowie, Bob Dylan, Madonna, Bruce Springsteen en Guns ’n Roses een concert in De Kuip.

Wie nog niet eerder in de voetbaltempel is geweest krijgt op 26 november de kans tijdens de uitreiking van de ARC Awards 2013. Samen met de bezoekers, de deelnemers, de sprekers en het stadion verwacht de redactie van de Architect ditmaal een echt Rotterdams feest en een spannende eindstrijd.

 De beginjaren van de kuip Genoeg parkeergelegenheid in de beginjaren

Reageer op dit artikel