nieuws

Kempe Thill renoveert Zwitsers klooster

Architectuur

Samen met landschapsarchitecten BBZ zal Atelier Kempe Thill het Kappel-klooster in het Zwitserse Zürich renoveren. De twee bureaus wonnen de internationale prijsvraag die daarvoor was uitgeschreven. Het beschermde monumentale kloostercomplex uit de twaalfde eeuw wordt omgebouwd tot congreshotel en educatief centrum voor de protestantse kerk van Zürich.

Kempe Thill renoveert Zwitsers klooster

Het kloostercomplex Kappel, gesticht in de twaalfde eeuw door de orde van de Cisterciënzers, was een hecht geheel. Door de eeuwen heen is de samenhang van de oorspronkelijke opzet gedeeltelijk verloren gegaan. In de twintigste eeuw is het agrarische deel van het klooster uitgebreid en gemoderniseerd, wat het ontwerp ernstig heeft aangetast .

Daarom maakten Atelier Kempe Thill en BBZ een nieuw masterplan, een landschapsontwerp en een concept voor de nieuwe gebouwen. In het nieuwe masterplan zijn de functies helder gedefinieerd, zijn de nieuwe gebouwen op een logische wijze gepositioneerd en sluit het landschap daar vanzelfsprekend op aan.

Historische afbeelding van het Kappelklooster.

De buitenmuur wordt hersteld, zodat er een duidelijk verschil ontstaat tussen binnen en buiten – net als vroeger. Ook de tuin wordt herzien, met een nieuwe indeling van entree, grasvelden, bloembedden en boomgaarden. Het agrarische deel wordt geheel vernieuwd: twee koeienstallen en een hooischuur worden op andere plekken neergezet. Deze worden geheel uit hout opgetrokken en vormen een klein ensemble dat harmonieus opgaat in de omgeving. De verticale silo’s worden vervangen door horizontale, zodat zij ook beter aansluiten op het landschap.

Opdrachtgever voor het 14 miljoen Zwitserse Frank kostende project is Verein Kappelerhof. De realisatie van het project is gepland voor 2018.

Bekijk de ontwerpvisuals in de galerij.

Reageer op dit artikel