nieuws

Golvend paviljoen voor 
waterbouwkundigen

Architectuur

Deltares, het kennisinstituut dat zich richt op innovatieve oplossingen voor deltavraagstukken, betrekt dit najaar een nieuw pand in Delft-Zuid. Het gebouw, dat de naam Tetra kreeg, is ontworpen door Jeanne Dekkers Architecture. De vorm lijkt op een betonnen golfbrekerelement waarin vooral de organische vloeiende vormen opvallen. Het gebouw heeft veel dubbelgekromde vlakken, tot de raampartijen aan toe.

Golvend paviljoen voor 
waterbouwkundigen

 

Die organische vormen sluiten volgens Helga Snel van Jeanne Dekkers goed aan bij de nieuwe manier van denken over water waarbij de natuur meer als bondgenoot wordt gezien dan als tegenstander. Heel anders dan ten tijde van de bouw van de oorspronkelijke panden van het waterloopkundig laboratorium in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw, toen alles strak en recht moest zijn.

Deltares 

Alleen het dak van de zout-zoethal was gekromd en daar hebben de architecten volgens Snel nadrukkelijk aansluiting bij gezocht. Door betonkernactivering, warmteterugwinning, daglichtsignalering en andere maatregelen heeft het gebouw volgens Snel een bescheiden voetafdruk.

Nieuw werken

Op een aantal concentratieplekken na zijn overal open werkplekken gerealiseerd en heeft niemand nog een eigen bureau. Ook de oudbouw is na een grondige verbouwing volgens dezelfde principes ingericht. Voor vergaderingen, workshops en conferenties is een speciaal losstaand paviljoen neergezet.

Deltares 

Tetra en het paviljoen zijn doordat zij in een waterpartij liggen alleen per brug bereikbaar. Daarnaast krijgt de hele Deltares campus krijgt een nieuwe ontsluiting. De leuning van de toegangsbrug is uitgevoerd als een groot zitelement en heeft dezelfde parelmoerkleuren als de gekromde gevelbeplating. Bij elke verandering van standpunt verschiet de gevel volgens Snel een beetje van kleur in een reeks tinten tussen roomwit en blauwachtig wit. Dat effect wordt nog versterkt door de schittering van het water dat rondom het gebouw gaat klotsen.

Deltares 

Het nieuwe complex wordt op 18 september officieel in gebruik genomen. 

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel