nieuws

Feestelijke inhuldiging KAPKAR/BB-N34

Architectuur

Doordat alle dienstruimten in de brandweerkazerne van Borger onder het maaiveld zijn geplaatst mist het gebouw volgens zijn gebruikers zichtbare activiteit. Als er al activiteit is dan is het meestal nog uit het zicht op de ommuurde binnenplaats. De brandweermannen en vrijwilligers wilden graag meer aandacht voor hun werk en schakelden Frank Havermans in. Morgen is de feestelijke ingebruikname van zijn installatie KAPKAR/BB-N34.

Feestelijke inhuldiging KAPKAR/BB-N34

 

Hij maakte een vuurlamp met de naam KAPKAR/BB-N34 die functioneert als toeziend oog in de voorkant van het gebouw dicht bij de wegen en de rotonde. De installatie is door Frank Havermans geplaatst op een twee meter hoge ellipsvormige heuvel en trekt door zijn expressieve rode uiterlijk en rode licht de aandacht van de mensen.

Borger_Kapkar 

KAPKAR/BB-N34 is 5 meter hoog en bestaat uit een geknikte metalen constructie die functioneert als de voet van een lamp. De constructie is gemaakt van metalen platen en buizen die vuurrood in de officiële brandweerkleur zijn geschilderd. De constructiebalken doorboren de constructie en verwijzen naar de ladders die de brandweer gebruikt. De lamp zelf verwijst naar een brandweerhelm en het voortdurend stralen van een licht door het vizier.

Morgen is de feestelijke oplevering van de installatie die symbool staat voor de alertheid van de gebruikers van de brandweerkazerne. Het herinnert de gemeenschap aan een lokale held in hun midden die zorg draagt voor alle branden en andere calamiteiten.

Kapkar 

Ontwerp: Studio Frank Havermans
Locatie: Brandweer Borger
Gemaakt door: Frank Havermans en Koos Schaart
Betrokken bedrijven: Koos Schaart production, George Hoekstra engineering
Opdrachtgever: CBK Drenthe, Monica Boekholt en gemeente Borger-Odoorn
Architect brandweerkazerne: AAS, Emmen

 

Reageer op dit artikel