nieuws

Rijks viert opening tuinen met beelden Henry Moore

Architectuur

Op 22 juni opent het Rijksmuseum zijn nieuwe tuinen, naar een ontwerp van Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten, met een tentoonstelling van beeldhouwkunst van de Britse kunstenaar Henry Moore. Twaalf monumentale sculpturen van Moore zijn in de buitenlucht te zien.

Rijks viert opening tuinen met beelden Henry Moore

 

 

De tentoonstelling, die gratis toegankelijk is, is het startpunt van een nieuwe jaarlijkse traditie. De komende vijf jaar is de ‘groene buitenzaal’ van het museum iedere zomer decor van een internationale beeldententoonstelling. De eerste tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met de Henry Moore Foundation in Perry Green (Groot-Brittannië).

Henry Moore

Vooral in de naoorlogse jaren verwierf Henry Moore (1898-1986) wereldfaam met zijn (half-)abstracte sculpturen, vaak geïnspireerd door natuurlijke, organische vormen. Daarnaast vormt de halfopgerichte menselijke figuur (Reclining Figure) een centraal thema in zijn oeuvre. De tentoonstelling rond het Rijksmuseum, die twaalf werken in brons en fiberglass omvat, laat beide aspecten zien.

Rijksmuseumtuinen

Met deze tentoonstelling opent het Rijksmuseum zijn geheel vernieuwde ‘groene buitenzaal’ van ruim 14.500 m2. Uitgangspunt voor het nieuwe ontwerp van Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten was het oorspronkelijke plan van architect Pierre Cuypers uit 1901. In de tuinen zijn diverse historische tuinstijlen terug te vinden, met oorspronkelijke beelden, bouwfragmenten, vijvers en gazons. Een aantal nieuwe elementen is toegevoegd, zoals de naoorlogse speeltoestellen van architect Aldo van Eyck uit Amsterdam Nieuw-West en een negentiende-eeuwse glazen kas met vergeten groenten. Naar een ontwerp van de Deense beeldhouwer en installatiekunstenaar Jeppe Hein is, met een bijdrage van Joop en Charlotte van Caldenborgh, een speels waterdoolhof gerealiseerd. Bezoekers kunnen in het, volledig gerestaureerde van Logteren tuinhuisje een drankje halen.

De tentoonstelling duurt tot 29 september en is dagelijks gratis toegankelijk van 9-18 uur.

 

 

 

Reageer op dit artikel