nieuws

Meer dan een brug

Architectuur

Het ontwerp van OMA voor een nieuwe brug over de rivier de Garonne in Bordeaux is door het stadsbestuur geselecteerd als een van de finalisten. Het bureau neemt het in de eindstrijd op tegen het ontwerp van Dietmar Feichtinger.

Meer dan een brug

OMA ziet in zijn ontwerp de brug niet als main-event maar als een platform dat plaats biedt aan alle gebeurtenissen van de stad. De brug krijgt daarom in het plan een “eenvoudige met een minst technische” uitstraling.

 

Het platform is 44 m breed en 545 m langs en loopt door op de oevers waardoor een verbinding met de grond ontstaat. Om een gemakkelijke boulevard voor de gebruikers te creëren loopt de brug langzaam af. Onder de brug blijft genoeg ruimte over voor de boten eronder. Elk type verkeer (auto’s, trams, bussens en fietsen) heeft een eigen rijstrook, en kan inspelen op veranderende voertuigen. De grootste strip is voor de voetgangers.

De brug verbindt het naastgelegen stedelijke herontwikkelingsproject in St. John Belcier. Daarnaast zorgt hij ook voor een eenheid tussen de twee oevers van de Garonne die onderling verschillen, rechts een oever met een populieren omzoomde weide en het stedelijk landschap van de linkeroever.

De definitieve beslissing is in december van dit jaar. De oplevering wordt verwacht in 2018. Het project wordt ontwikkeld in samenwerking met ingenieurs WSP, de landschapsarchitect Michel Desvigne, evenals de adviseur EGIS en lichte ontwerpbureau Studio Lumières

Reageer op dit artikel