nieuws

Heemschut vraagt bewoners monumentenbeleid te controleren

Architectuur

Erfgoedorganisatie Heemschut wil het monumentenbeleid van alle 408 gemeenten in kaart brengen. Daarvoor wordt de hulp van het publiek ingeschakeld. Op die manier wil Heemschut laten zien hoe actief gemeenten inzetten op erfgoed en omgaan met hun monumenten. “Het AD brengt jaarlijks een oliebollentest, en wij dachten: dat kunnen wij ook, maar dan met monumenten”, zegt Mathijs Witte van Heemschut in Cobouw.

Heemschut vraagt bewoners monumentenbeleid te controleren

Om het monumentenbeleid van alle 408 gemeenten in kaart te brengen, wil erfgoedorganisatie Heemschut de hulp van het publiek inschakelen. Op die manier wil de bond laten zien hoe actief gemeenten inzetten op erfgoed en omgaan met hun monumenten.

Versnipperd beleid

Heemschut maakt zich zorgen over het gemeentelijk erfgoedbeleid, nu het Rijk de monumentenzorg vooral aan lagere overheden overlaat. In veel gemeenten leidt dat volgens de bond tot een versnipperd monumentenbeleid.

Om het onderzoek uit te voeren heeft Heemschut iedere gemeente een vragenlijst toegestuurd over hun monumentenbeleid. Belangstellenden kunnen checken of die maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd. “Zo kunnen we het gemeentelijk monumentenbeleid straks waarderen met een score, net als in de AD-oliebollentest”, zegt Mathijs Witte van Heemschut in Cobouw.

Bron: Cobouw 

Reageer op dit artikel