nieuws

Consortium start renovatiewinkel Reimarkt Bergen op Zoom

Architectuur

Reimarkt, een initiatief van 24 marktpartijen waaronder architectenbureaus KAW, KUUB en Biq Stadsontwerp, gaan zeshonderd woningen in Bergen op Zoom renoveren en energiezuinig maken. Reimarkt wordt daarmee de eerste renovatiewinkel waarin duurzame woningen kunnen worden gekocht. Door de samenwerking met Reimarkt kiest woningcorporatie Stadlander voor een aanpak waarin de particuliere woningeigenaar als klant centraal staat.

Met Reimarkt wil Stadlander een totaaloplossing voor haar wijken in Bergen op Zoom bieden, waar de corporatie de laatste decennia veel voormalige huurwoningen heeft verkocht. Reimarkt is een initiatief van 24 marktpartijen. Huurders en particuliere woningbezitters kunnen hier als woonconsumenten terecht voor renovatie en verduurzaming van hun huis. Het is de bedoeling dat zij écht gaan winkelen. Of de woning nou volledig energieneutraal moet worden, of er alleen een aantal zonnepanelen nodig zijn; in de Reimarkt moet helderheid over het aanbod én wat het oplevert worden verkregen. Ook de financiering wordt geregeld.

Effectief aanbieden

Door slimme productontwikkeling te stimuleren en geautomatiseerde systemen te ontwikkelen, claimt Reimarkt dat zij verduurzaming veel effectiever kan aanbieden dan in een traditioneel renovatieproject. Reimarkt scant eerst het gebied op kenmerken als woningtype, leefstijl en energieverbruik. Door middel van een geautomatiseerde quick-scan krijgen geïnteresseerden gratis een persoonlijk duurzaamheidsadvies. Is de wens om te verduurzamen eenmaal aangewakkerd, dan kan de klant online en offline terecht voor advies op maat en wordt persoonlijk begeleid bij zijn aankoopproces.

Slim snel

Het traject van Stadlander was de laatste van een serie van vijf Slim Snel experimenten, waarmee consortia van marktpartijen uitgedaagd werden om nieuwe concepten te ontwikkelen om woningen goedkoper en sneller energiezuinig te maken. De gedachte is, dat consortia door de grote schaal van de opgaven de ontwikkelkosten van een nieuw concept kunnen financieren.

De marktpartijen van het superconsortium zijn de KnaapenGroep, Stichting De Bakkerij, De Loods Architecten en adviseurs, Dura Vermeer, KAW architecten, Aldus Bouwinnovatie, PFC2, VDM, Van Ieperen Groep, Brink Climate Systems, Heembouw, Biq Stadsontwerp, Urbannerdam, Local, Admix, Era Contour, DWA, Inbo, Bam Woningbouw, Kuub, SVn, Essent, Active Warmth en Cauberg Huygen.

Slim Snel

Slim Snel is één van de initiatieven binnen Energiesprong. Het richt zich op renovatie van woningen uit de jaren zestig en zeventig in bewoonde staat met als doel deze een kwaliteits- en energiesprong te laten maken.

Reageer op dit artikel