nieuws

Nieuw en toch vertrouwd voor alle Rotterdammers

Architectuur

Het Vendu Notarishuis is van alles wat: werkplek, evenementenruimte, opslagloods, markthal, showroom en winkel. Daarbij varieert de clièntele van Jan met de pet, die op de curiosaveilingen snuffelt, tot welgestelde burgers die kunst of antiek willen kopen. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn Rotterdammers. Architectenbureau morePlatz bracht bij de vernieuwing van het interieur daarom het moderne gezicht van de Maasstad subtiel terug en verenigde alle functies in een rustig en helder ontwerp.

Nieuw en toch vertrouwd voor alle Rotterdammers

Met het aantreden van een nieuwe directeur en het tweehonderdjarig bestaan in zicht, diende het twintig jaar oude interieur van het Vendu Notarishuis te wijken. Met een ingetogen ontwerp, dat het interieur moderniseert en verwijst naar de historie van de firma, won het Rotterdamse bureau morePlatz de pitch.

De middenweg tussen een moderne sfeer en de historische context is door de architecten gevonden in zichtbare overgangen tussen oud en nieuw, de materialisering en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit. Dat is gedaan met schijnbaar eenvoudige oplossingen.

Rotterdamse skyline

Om oude en nieuwe gebruikers op hun gemeenschappelijke afkomst aan te spreken, en om de geschiedenis van de firma te tonen, zijn op de goudgetinte wanden met perforaties afbeeldingen van de Rotterdamse skyline aangebracht. Zorgvuldig opruimen, materialiseren en detailleren deed de rest. 

Lees de volledige bespreking van Marit Overbeek in de Architect van mei 2013.

Reageer op dit artikel