nieuws

De Oriënt wint NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling

Architectuur

De Oriënt in Den Haag heeft de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling gewonnen. De Aanmoedigingsprijs ging naar Strijp-S in Eindhoven.

De Oriënt wint NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling
Neprom prijs 2013 gaat naar ‘De Ori‘nt’.( ‘s-Hertogenbosch 23-05-13)Foto:Frank Jansen

De NEPROM-prijs wordt uitgereikt aan overheden en marktpartijen die door goede samenwerking een hoogwaardig project hebben opgeleverd. Dit jaar moest een deel van de locatieontwikkeling bestaan uit transformatie of herontwikkeling.

 

De Oriënt: bewezen succes van een vernieuwende aanpak

De Oriënt is een woonblok met winkels in de Haagse wijk Transvaal. “Met dit project hebben de partijen een impuls gegeven aan de vernieuwing van de kwetsbare wijk Transvaal”, zo meent de jury, die de samenwerking tussen de partijen betitelt als ‘voorbeeldig’. Extra lof is er voor het betrekken van de beleggers Syntrus Achmea en DEXA. “Daardoor kon het project zijn vorm krijgen.”

Uit het juryrapport: ‘Ontwikkelaar ERA Contour maakte bij het project een gedurfde keuze door te kiezen voor de grote Hindoestaanse gemeenschap als kansrijke doelgroep; uiteindelijk weten ook veel Nederlanders en Turkse Nederlanders hun weg naar het project te vinden.

‘De Oriënt is het bewezen succes van een vernieuwende aanpak. Het commercieel succes is onmiskenbaar: kopers, huurders en ondernemers hebben hun geloof in het project uitgesproken. Slimme zetten zijn gedaan om de haalbaarheid en realiseerbaarheid van het project te borgen. Er is daadwerkelijk samenwerking met bewoners, ondernemers en investeerders opgezocht.

‘Op een moeilijke plek is een geslaagd project tot stand gebracht dat uitstraling heeft op zijn omgeving en een kiem voor verdere transformatie kan zijn.’

Aanmoedigingsprijs Strijp-S

De jury is vol lof over de kwaliteit van de architectuur en de openbare ruimte in Strijp-S en prijst de ambitie van de gemeente en Trudo. Zij moedigt de partijen aan om hun ambitie verder in realiteit om te zetten om de locatieontwikkeling tot een echt succes te maken.

Jury

Karin Laglas, voorzitter (decaan TU Delft Bouwkunde), Elly Blanksma-van den Heuvel (burgemeester gemeente Helmond), Bernard Hulsman (NRC Handelsblad), Margot van Niele (directeur Kalliste Woningbouwontwikkeling), Geurt van Randeraat (directeur SITE urban development) en Willem Hein Schenk (voorzitter BNA).

Reageer op dit artikel