nieuws

Restauratie kassencomplex Hortus botanicus

Architectuur

De tropische kassen van de in 1590 opgerichte Hortus Botanicus in de Leidse binnenstad ondergaan een grootscheepse renovatie. Architektenburo Veldman | Rietbroek | Smit is door de Universiteit Leiden gevraagd een ontwerp te maken voor de opknapbeurt.

Restauratie kassencomplex Hortus botanicus

De opzet in het ontwerp van Veldman | Rietbroek | Smit van de eerste drie kassen verandert ingrijpend. Deze worden samengetrokken en opgehoogd. Op een nieuw lesbalkon kunnen groepen uitleg krijgen, een loopbrug geeft bezoekers van bovenaf zicht op de plantencollectie.

De stalen spanten worden momenteel ontroest en geconserveerd en weer teruggeplaatst. Het glas wordt vernieuwd in isolatieglas.De kassen worden voorzien van moderne, energiezuinige installaties op het gebied van verwarming, ventilatie en verneveling. 

De windhaan waarmee kasmedewerkers jarenlang bepaalden welke kasramen ze moesten openen of sluiten, komt na de renovatie terug, maar verliest zijn functie: bediening van de ramen gebeurt in de toekomst computergestuurd. Tot de nieuwe energiezuinige installaties behoren ook hoogrendementketels, beregeningsinstallaties en warmtekrachtkoppeling.

 

Reageer op dit artikel