nieuws

Bouwprijzen RO&AD, Bruggink en Karel Doorman

Architectuur

Tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw, gisteravond op de Internationale Bouwbeurs 2013 in Utrecht, zijn diverse bouwprijzen uitgereikt. De Loopgraafbrug bij Fort de Roovere in Halsteren, een ontwerp van RO&AD architecten, won de Bouwprijs in de categorie civiele kunstwerken. De Karel Doorman ontving de publieksprijs, Claus en Kaan wonnen met NIOO-KNAW en Daan Bruggink is uitgeroepen tot Jong talent.

Bouwprijzen RO&AD, Bruggink en Karel Doorman

De jury van de Bouwprijzen jubelde over het niveau van de verschillende inzendingen en bouwkundige innovaties. Zij overhandigden de prijs in de categorie Gebouwen aan de Nieuwbouw NIOO – KNAW te Wageningen van Claus en Kaan Architecten. De prijs voor jong talent ging naar onze blogger Daan Bruggink van Orga Architect, vanwege zijn bijdrage aan het Biobased Bouwen. De Karel Doorman in Rotterdam van Ibelings van Tilburg Architecten en Royal Haskoning DHV won de publieksprijs.

 Deze foto twitterden RO&AD architecten gisteravond, na het winnen van de Bouwprijs voor de Loopgraafbrug.

De Karel Doorman

Het 16-laagse appartementenblok bovenop het bestaande winkelpand Ter Meulen is een prachtig voorbeeld van bouwen in een binnenstedelijk gebied volgens de jury. De lichte bouwmethode waardoor veel grondstoffen bespaard bleven, is uniek. Daarnaast is het opvallend dat de woningen in de moeilijke woningenmarkt goed zijn verkocht. De jury is het niet ontgaan dat bij de realisatie van het gebouw veel problemen zijn overwonnen.

 Daan Bruggink van Orga Architect won de Bouwprijs voor Jong talent.

Loopgraafbrug

De bescheiden Loopgraaf- of Mozesbrug is eigenlijk geen brug, eerder een tunnel of een goot. Gebruikers lopen namelijk niet over of onder het water naar Fort de Roovere, maar er doorheen. Planken die amper tien centimeter boven het water uitsteken garanderen niettemin een droge overtocht.

De brug splijt de slotgracht die om het fort uit de vergeten West-Brabantse Waterlinie ligt. De brug werd met groot enthousiasme ontvangen en is uitgebreid besproken in nationale en internationale architectuurbladen.

Reageer op dit artikel