nieuws

Renovatie Justus van Effencomplex afgerond

Architectuur

Het monumentale Justus van Effencomplex van architect Michiel Brinkman in de Rotterdamse wijk Spangen wordt 6 september heropend. Het vernieuwde Justuskwartier bevat 154 koop- en huurwoningen met diverse oppervlakten, die op verschillende manieren zijn in te delen. Aan de renovatie werkten Molenaar & Co architecten, Hebly Theunissen architecten en landschapsarchitect Michael van Gessel.

Renovatie Justus van Effencomplex afgerond

In opdracht van corporatie Woonstad Rotterdam is het woningbouwcomplex uit 1922 aangepast aan de eisen en wensen van deze tijd, met behoud van het historische en monumentale karakter. In september 2010 is begonnen met de renovatie en restauratie.

Sociaal experiment

Het Justus van Effencomplex verwierf internationale faam door zijn hovenstructuur en destijds nooit eerder vertoonde opgetilde woonstraat. Via deze ruim twee meter brede galerij of ‘luchtstraat’ konden bakker, melkman en groenteboer met hun handkarren ook bij de bewoners van de tweede verdieping aan de voordeur komen.

Energiezuinige woningen

Uitgangspunt voor de renovatie en restauratie door Molenaar & Co architecten en Hebly Theunissen Architecten was het herstel van het gebouw in zijn oorspronkelijke waarde, gecombineerd met wooncomfort en energieprestatie. Dit uitgangspunt houdt ondermeer in dat de gevels na zorgvuldig gevel- en kleuronderzoek en reiniging in de originele staat zijn teruggebracht. De witte verflaag die in de jaren tachtig was aangebracht, is verwijderd en de destijds aangebracht aluminium kozijnen zijn vervangen door ingenieuze houten reconstructies van de oorspronkelijke kozijnen.

Sfeer van nu

Een aantal trappenhuizen is in oude luister hersteld. Het interieur van deze trappenhuizen met hun wanden van schoonmetselwerk plaatst de bezoeker terug in de tijd. De andere trappenhuizen daarentegen zijn transparant en licht en ademen juist de sfeer van nu. Het huidige woningontwerp is gebaseerd op de oorspronkelijke opzet van Michiel Brinkman, met keuken, (klap)trap en voorzieningen aan de hofkant en een maximaal vrij indeelbaar gebied daaromheen.

De woningen zijn hoogwaardig geïsoleerd. Verwarming én koeling gebeurt door een centrale installatie voor warmte- en koudeopslag (WKO) die onder het voormalige badhuis is geïnstalleerd, op de plek van de oude stookkelder.

Rondleidingen Monumentendag

Op Open Monumentendag, deze zaterdag 8 september, is het gerestaureerde complex voor iedereen te bezichtigen. Het Justuskwartier is geopend voor publiek van 10 tot 17 uur. Ieder half uur start er een rondleiding. In het voormalige Badhuis is een expositie te zien over de geschiedenis van het blok. Restauratiearchitecten Joris Molenaar en Hebly Theunissen zijn aanwezig om de ingrijpende restauratie toe te lichten.

Reageer op dit artikel