nieuws

Parel op de kroon voor Universiteitsbibliotheek

Architectuur

Vandaag opent de vernieuwde Universiteits Bibliotheek Binnenstad (UBB) en studiecentrum van de Universiteit Utrecht. Het voormalige paleis van koning Lodewijk Napoleon aan de Drift uit 1807 onderging een renovatie en herbestemming in twee fasen: in 2009 is de eerste fase opgeleverd. Onlangs is het complex voltooid. Het huisvest 14 kilometer collectie, 750 studieplaatsen, een fietsenkelder en als parel op de kroon het restaurant Lodewijk.

Parel op de kroon voor Universiteitsbibliotheek

De Universiteit Utrecht stelde voor deze opdracht een multidisciplinair team samen, van interieurarchitect, bouwkundig architect, technisch ingenieur, projectmanager, programmamanager, akoestisch ingenieur, horeca-adviseur en landschapsarchitect. Ook stelde ze Monumentenzorg tevreden door de monumentale panden op te waarderen.

De bibliotheek is gerenoveerd door Grosfeld van der Velde Architecten uit Breda in samenwerking met DHV. Het restaurant is gemaakt door PUUR interieurarchitecten uit Antwerpen en het binnenplein is ontworpen door Karres en Brands landschapsarchitecten uit Hilversum. Tijdens Open Monumentendag op 8 september zijn er rondleidingen.

Kloppend hart

Het (studenten)restaurant Lodewijk draagt bij aan het ‘kloppend hart’ van de binnenstadscampus van de Universiteit. Om de studenten zich te kunnen laten ontspannen, is hier een andere sfeer nagestreefd dan in de rest van de UBB. Projectarchitect Jan Geysen realiseerde verschillende ruimtes zodat de studenten die plek kunnen zoeken waar ze zich thuis voelen.

 

Rust vs dynamiek

Zo vormt de Voorkamer de hoofdtoegangsruimte van het restaurant, deze heeft een monumentale uitstraling. Tegenhanger van de lichte Voorkamer is de intieme Salon. De positionering van de Salon aan de Drift werkt zowel overdag als ’s avonds uitnodigend naar de straat toe. Het uitgifteplein, door de ontwerpers de Keuken genoemd, is opgevat als een dienstkeuken uit de Gouden Eeuw. Tenslotte zijn De Eetkamer en Het Kabinet ruimtes om te eten en te ontmoeten, met een vormgeving die op een moderne manier refereert aan Franse paleisinterieurs. Door kenmerken uit de geschiedenis te herinterpreteren en te abstraheren in een hedendaagse toepassing is er een duurzaam en tijdloos interieur gecreëerd dat meer dan tweehonderd jaar geschiedenis samenbrengt.

Kilometers boeken

Stonden voorheen alleen de boeken van de Letterenbibliotheek in het pand aan de Wittevrouwenstraat, nu zijn ook de boeken van de Juridische Bibliotheek en de collecties Wijsbegeerte en Universiteitsgeschiedenis toegevoegd. De bibliotheek telt nu 12.500 m2 en heeft 750 studieplekken. Via een digitaal systeem kunnen studenten kijken of en welke studieplekken er nog vrij zijn. In totaal staat er voor bijna veertien kilometer aan boeken. Nieuw zijn ook de groepsstudieruimtes, de ondergrondse fietsenstalling en het restaurant met ingang aan de Drift.

 

Niet in oude staat hersteld

Omdat het paleis zo vaak gerenoveerd en verbouwd is, was het niet meer mogelijk alle ruimtes in oude staat te herstellen. Daarom is door Grosfeld Van der Velde gekozen voor een eigentijdse en rustige uitstraling. Hart van het studiedeel is de voormalige balzaal de Grande Galerie, die de afgelopen jaren in gebruik was als magazijn. De dichtgemetselde boogramen zijn in ere hersteld en verlichten de ruim vijftig meter lange zaal. Om het gebouw zo energiezuinig mogelijk te maken, zijn er voorzetramen geplaatst en is waar nodig nageïsoleerd.

Vanuit de binnenplaats, aangepakt door Karres en Brands, is voor het eerst sinds jaren weer zicht op de tuin van Huis Renesse, achter de Grande Galerie. Ook de Kapel, vanaf 1629 een Remonstrantse schuilkerk en later hofkapel bij het paleis van Lodewijk Napoleon, is nu toegankelijk voor bibliotheekbezoekers.

Reageer op dit artikel