nieuws

Projectbezoek gemeentehuis Midden-Delfland

Architectuur

Nieuwsgierig naar het nieuwe gemeentehuis van Midden-Delfland? De redactie van de Architect organiseert op vrijdag 28 september een projectbezoek aan dit door Inbo Rijswijk ontworpen gebouw aan de rand van Schipluiden. Deelname voor abonnees van de Architect is gratis.

Projectbezoek gemeentehuis Midden-Delfland

 

Na twee geslaagde projectbezoeken eerder dit jaar, in De Gruyter Fabriek in Den Bosch en EYE in Amsterdam, leidt hoofdredacteur Harm Tilman opnieuw een gezelschap rond in een spraakmakend project. Je kunt je nog aanmelden op onze eventsite www.deArchitect-events.nl

Ontwerpuitgangspunten

Voor Inbo was de leidende vraag in het ontwerp hoe de gemeente Midden-Delfland weerstand kan bieden aan de omringende verstedelijking en hoe ze haar groene, recreatieve karakter kan veiligstellen.

Het landschap is uitgangspunt: op stedebouwkundig niveau is het concept aan de verkaveling van het veenweidelandschap ontleend. Hierdoor wordt het gebouw losgeweekt van de dorpse lintbebouwingstructuur van Schipluiden. Door het volume onder te brengen in vijf onderling verschoven schijven, is het gebouw ingepast in haar omgeving. Drie kantoorvleugels (schijven) worden onderling gescheiden door de twee andere schijven: het entreevolume en de publiekshal/brandweerremise. Het gemeentehuis van deze kleine fusiegemeente ligt aan één zijde tegen een veendijk aan. Het resulterende niveauverschil is aangegrepen om de publiekshal op het tweede niveau te leggen.

Het gemeentehuis in aanbouw – foto Dag van de bouw

Duurzaam op niveau

Midden-Delfland kreeg als eerste gemeente het ‘Cittaslow’-keurmerk, een internationaal stempel voor gemeenten die leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit hoog in het vaandel hebben staan.

Programma

Na een welkomstwoord van hoofdredacteur Harm Tilman, spreekt wethouder Hans Horlings over opdrachtgeversschap, architectenkeuze en samenwerking. Wolfgang Passlack van Opstalan spreekt over Esthetiek in duurzaamheid. Projectarchitect Arnold Homan van Inbo vertelt over hoe het ontwerp tot stand kwam, waarna een uitgebreide rondleiding begint. De middag wordt besloten met een gezellige borrel.

Start programma: 14 uur, einde 17.15 uur. Meld je aan op www.deArchitect-events.nl

 

Reageer op dit artikel