nieuws

Jan Hoogstad bindt strijd aan met RGD

Architectuur

Jan Hoogstad protesteert tegen de wijze waarop de RGD omgaat met de renovatie van het VROM-gebouw in Den Haag, zijn bekendste werk. De 82-jarige Rotterdamse architect wil graag nauw betrokken worden bij de grootscheepse opknapbeurt van het ruim twintig jaar oude gebouw, de RGD vindt dat iedereen aanspraak moeten kunnen maken op de opdracht.

Jan Hoogstad bindt strijd aan met RGD

 

 

 

Aangezien de installaties en gebruiksvoorzieningen van het gebouw aan de Haagse Rijnstraat sterk zijn verouderd, is het ministerie toe aan een renovatie. Directeur Joost Ector van Ector Hoogstad Architecten vindt het logisch om Hoogstad te betrekken bij de renovatie. “De RGD heeft vanaf het begin de boot afgehouden”, zegt Ector in de Volkskrant van vandaag. “Als er iets met het gebouw gebeurt dat Jan niet wil, moet hij van de RGD maar naar de rechter stappen.”

Solidariteitsberoep

Jan Hoogstad stuurde deze maand een brief naar een groot aantal collega-architecten, waarin hij de opstelling van de RGD “respectloos en schokkend” noemt. Hij doet een beroep op hun solidariteit door hen te vragen – mochten ze aanspraak maken op de klus – te protesteren bij de RGD. Hij stelt dat het immers gebruikelijk is om met de oorspronkelijke ontwerper van een gebouw goede afspraken te maken over de renovatie van zijn werk.

De overheid is juridisch niet verplicht Hoogstad bij de renovatie te betrekken, maar Ector vindt “dat de overheid niet naar de letter, maar naar de geest van de wet dient te handelen.”

Europese regels

In de Volkskrant reageert de RGD via woordvoerder Edward Ernst: “We begrijpen dat dit een emotioneel iets is voor Hoogstad. We hebben hem de mogelijkheid geboden een waardestelling te maken, waarbij hij aangeeft welke onderdelen van zijn ontwerp uniek zijn, maar de vervolgopdracht kunnen we hem niet geven. Dat zou ook volgens de Europese regels niet kunnen.” Volgens Ector is een uitzondering wel mogelijk.

Een aantal consortia strijdt om de gunning van de opdracht. De RGD vindt dat Ector Hoogstad in een van die consortia kan deelnemen: “Er is alles aan gedaan om recht te doen aan de persoonlijkheidsrechten van de heer Hoogstad. Het is nu verder, indien nodig, aan juristen.”

Bron: de Volkskrant

 

Reageer op dit artikel