nieuws

Hardenberg krijgt duurzaam gemeentehuis

Architectuur

In Hardenberg wordt gewerkt aan het ontwerp van de Architecten Cie voor een nieuw gemeentehuis. Door het incorporeren van een naburige gemeente had Hardenberg behoefte aan een gebouw dat de hernieuwde identiteit van de gemeente weergeeft.

Hardenberg krijgt duurzaam gemeentehuis

 

 

 

Het gemeentehuis komt in een parkachtige omgeving en wordt open en transparant. Onder het gebouw is een parkeergarage met 470 parkeerplekken.

Op de begane grond komt de grote ontvangsthal. Het gebouw krijgt rechte wanden op de bovenste etages en gebogen wanden in de onderste verdiepingen.Twee sequenties van vides doorkruizen het gebouw diagonaal. In de centrale vide zijn de trappen geplaatst.

Na de oplevering is het nieuwe gemeentehuis volgens Branimir Medić en Pero Puljiz van de Architekten Cie. een van de meeste duurzame overheidsgebouwen van Nederland. Dankzij de ronde vorm en de compacte opzet heeft het een gunstige verhouding tussen inhoud en geveloppervlak waardoor weinig warmteverlies optreedt. De ronde vorm levert een energiebesparing van 20 procent.

Reageer op dit artikel