nieuws

“Geen nieuw stadion voor Feyenoord nodig”

Architectuur

Voetbalclub Feyenoord heeft helemaal geen nieuw stadion nodig. Met enkele technische ingrepen is de huidige Kuip prima klaar te stomen voor de toekomst, stelt de groep Reddekuip. Daarin zitten onder meer architecten/bouwkundigen Joris Molenaar, Arie Krijgsman. Mick Eekhout en Adriaan Geuze. Zij willen de in 1994 toegevoegde kap opvijzelen en op tijdelijke steunpunten plaatsen.

“Geen nieuw stadion voor Feyenoord nodig”

De initiatiefgroep ReddeKuip.nl

vindt de komst van een nieuwe Kuip niet meer nodig. De groep wil de nieuwbouw van een nieuwe thuishaven voor Feyenoord voorkomen door het huidige stadion te renoveren en een derde ring te geven.

Afblijven

Een groep van ondernemers en architecten, waaronder Joris Molenaar, Adriaan Geuze en Mick Eekhout, beweert dat renovatie van het huidige stadion van Feyenoord veel goedkoper is dan nieuwbouw. Bovendien is De Kuip een monumentaal pand waar je vanaf moet blijven, vinden zij.

“Het gaat hier om het goed gebruikmaken van een erfenins die je hebt gekregen om een toekomst te geven aan een stadion waar heel veel mensen een gevoel bij hebben”, zegt Joris Molenaar. “Rotterdam heeft hele goede voorbeelden van gebouwen die een tweede leven kregen, zoals het oude Van Nelle-gebouw uit dezelfde tijd en van hetzelfde architectenbureau.”

Functioneel

“En De Kuip hoeft niet eens een nieuw gebruik te krijgen. Het is een goed, functioneel gebouw, dat alleen gemoderniseerd moet worden. De capaciteit moet wel worden vergroot. Daarvoor komt er een derde ring, als het aan de initiatiefnemers ligt. “Ook om een goed business model te hebben en het geschikt te krijgen voor interlandvoetbal.”

De groep stelt voor de in 1994 toegevoegde kap op te vijzelen en op tijdelijke steunpunten te plaatsen. Vervolgens wordt van buitenaf een scharnierconstructie aangebracht, waarna een nieuwe, derde ring bovenop de tweede ring wordt geplaatst. Na verwijderen van de tijdelijke én de bestaande steunpunten kan het dak er bovenop worden afgesteund.

Naast de al ontwikkelde plannen, die veel ingrijpender en duurder zijn, willen de ondernemers vooral dat er een goede afweging gemaakt wordt. “Er is naar ons idee veel te snel besloten dat nieuwbouw de enige goede weg is.”

Bronnen: BNR en Cobouw

Reageer op dit artikel