nieuws

Slimme balkons aan integraal ontworpen woongebouw

Architectuur

Woongebouw Nieuw Leyden blok 7 krijgt aan de zuidzijde een sculpturale balkongevel met geknikte vormen, die zorgt voor verschillende verblijfsplekken. Doordat de knikken ten opzichte van elkaar verspringen, hebben de balkons altijd een dubbele hoogte bij het verblijfsdeel. De bouw start eind november.

Slimme balkons aan integraal ontworpen woongebouw

Het woongebouw aan de Willem de Zwijgerlaan in Leiden is onderdeel van de nieuwe woonwijk Nieuw Leyden, die dicht tegen het centrum van de stad aan ligt. Arons en gelauff architecten maakte het ontwerp in opdracht van Portaal Vastgoed.

Het gebouw beëindigt een woonveld met vrije kavels en staat als object in het nieuwe park dat de Willem de Zwijgerlaan overkruist. Het programma omvat 42 sociale huurwoningen en 20 parkeerplaatsen. Op de begane grond ligtt het gebouw half ingegraven in het park. Op de kop van het blok komt de entree, recht onder het monumentale trappenhuis, dat is bekleed met halfopen metselwerk. Parkeren bevindt zich net als bij de andere blokken in Nieuw Leyden op de begane grond.

Het volume van zeven verdiepingen is verdeeld in horizontale banden. Hierdoor wordt het relatief hoge gebouw genuanceerd ten opzichte van zijn omgeving. Deze banden verbinden de verschillende elementen in het gebouw (galerij, balkons en bakstenen gevels). De horizontale banden ter hoogte van de vloeren zijn groen gekleurd, zowel in baksteen en glas. Boven de groene banden komt grijs metselwerk en helder glas. De galerij gevel is bekleed met metallic mosterd kleurige panelen.

Bouwteam 2.0

Door BIM te gebruiken, kon het project in negen maanden van schets tot start bouw worden ontwikkeld. Constructeur Pieters Bouwtechniek, installatie adviseur VIAC en Arons en gelauff werkten in één model.

Floor Arons : “Dit ontwerpproces was een totaal nieuwe ervaring. In vijf maanden tijd hebben we met alle betrokkenen een plan van schetsontwerp tot contract gebracht. In plaats van lineair te ontwerpen, zijn vanaf dag nul alle aspecten op tafel gekomen. In plaats van allerlei checks achteraf, gaven de adviseurs van te voren input die in het ontwerp meegnomen konden worden. Zo werden bijvoorbeeld de gevels ontworpen op vereiste daglichthoeveelheden. Bij het ontwerp van de prefab balkons was de fabrikant ook al aanwezig. De Installateur was zelfs al vanaf de eerste schets betrokken.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels