nieuws

Paviljoen Heidezicht Bussum geopend

Architectuur

Aan de rand van de Bussumerheide ligt het nieuwe paviljoen Heidezicht, een ontwerp van architectenbureau rooijakkers + tomesen uit Amsterdam. Zij maakten een ingebed paviljoen met een grote rieten kap die twee gesloten bouwdelen aan elkaar verbindt.

Paviljoen Heidezicht Bussum geopend

 

 

 

De plattegrond in het ontwerp van architectenbureau rooijakkers + tomesen bestaat uit twee gesloten volumes met ronde hoeken, waarin de keuken, berging en toiletten een plaats hebben gekregen. Daartussen is een rechthoekige, open ruimte gelaten die is voorzien van een opvallende, rietgedekte overkapping. De glazen gevel onder het rieten dak is deels te openen, maar is ook in gesloten toestand geheel transparant. De glazen kopgevels van de overkapping zorgen voor extra daglichttoetreding en geven zicht op de omringende boomkruinen.

Landschappelijke detaillering

De landschappelijke locatie is doorgezet in de detaillering en materiaalgebruik. Zachte, natuurlijke vormen en materialen zijn toegepast in de gesloten bouwdelen. De wanden hebben een leemachtige cementstucwerk gekregen. Voor de detaillering zijn als contrast harde materialen gebruikt, zoals bij de nok van het dak en de opbouw van de glazen gevel. De overkapping is voor optimaal uitzicht en overzicht gemaakt met grote, houten liggers tussen de gesloten bouwdelen.

Locatie

De route vanaf de straat naar het paviljoen is eerst richting de Bussumerheide gelegd, om het dagelijks veranderende karakter van de heide intens te kunnen ervaren. Vervolgens wandelt, fietst of galoppeert de bezoeker richting het paviljoen, dat de poort vormt naar de speeltuin met uitzicht over het hertenkamp. Het paviljoen ligt op de overgang van de bebouwing van de wijken Ooster-eng en Wester-eng naar het Goois Natuur Reservaat.  Het paviljoen markeert ook een plek waar de geschiedenis van de regio voelbaar is, precies op de historische lijn met loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog en onder andere het Fort Werk IV. 

 

Reageer op dit artikel