nieuws

LOLA en Studio Karst winnen Singelparkprijsvraag Leiden

Architectuur

LOLA landscape architects en Studio KARST zijn de winnaars van de ideeënwedstrijd SingelPark Leiden. De bureaus versloegen hiermee Gross.Max. (Edinburgh), Latz+Partner (Kranzberg, Duitsland), Michael van Gessel (Amsterdam) en Michel Desvigne (Parijs).

LOLA en Studio Karst winnen Singelparkprijsvraag Leiden

Uit het rapport van de adviescommissie: ‘De inzendingen van LOLA Landschapsarchitecten en Studio Karst zijn het meest passend voor Leiden. Beide zijn overtuigende en doordachte concepten die naar zowel het park als geheel kijken, als naar de betekenis die het park in de toekomst kan hebben voor de stad Leiden. De commissie stelt voor dat de gemeente met beide bureaus in gesprek gaat.”

LoLa Landscape Architects (Rotterdam)

Volgens LOLA ligt de sleutel tot het Singelpark in de kwaliteiten die deze groene ruimte al bezit: het open water, de weidse vergezichten, de intimiteit en de betrokkenheid van de bewoners. De landschapsarchitecten maakten “een eigentijds en eigenwijs ontwerp” waarin de wandelpaden direct langs het water van de zes kilometer lange singelgracht lopen. Net zoals Studio Karst ziet LOLA in de Hortus Botanicus een belangrijke partner als het gaat om de inrichting van de parken.

Studio Karst (Zurich)- Garden of Leiden

In het plan van Studio Karst is alles voor de gevraagde samenhang in het park aanwezig. Het bureau wil de hele binnenstad uitbouwen tot botanische stad, met het Singelpark als ring. “Het plan voorziet onder meer in een vrijliggende promenade aan de buitenzijde van de singels, omzoomd door een dubbele bomenrij, en ruim twintig intieme omheinde tuinen aan de binnenzijde die elk een andere beplanting en sfeer kunnen krijgen.”

Ideeënwedstrijd Singelpark

De ideeënwedstrijd voor het Singelpark Leiden is in april van start gegaan. De gemeente Leiden heeft de wedstrijd uitgezet om de beste en meest inspirerende ideeën te krijgen voor de identiteit en samenhang van het Singelpark Leiden: het langste park van Nederland.

Alle inzendingen en beoordelingen van de adviescommissie zijn tot 9 september te zien in een tentoonstelling op het buitenterrein van Museum Volkenkunde.

Reageer op dit artikel